На думку експертів, головними політичними підсумками цього року є провал боротьби з корупцією та визначення кола претендентів на крісло президента.

Київ. 28 грудня. УНІАН. У наступному році існує небезпека жорстких політичних конфліктів, що можуть призвести до послаблення державності через дві виборчі кампанії, президентську і парламентську, які вперше в історії країни пройдуть в один рік.

Про це  йшла мова під час прес-конференції  на тему:  «Підсумки 2018 року в сфері політики, економіки, оборони, медицини, релігії: досягнення, втрати, перемоги»

Підводячи підсумки минулого року в сфері економіки і медицини, академік та віце-президент Академії економічних наук України, академік Академії вищої освіти України, академік Академії соціального управління України, доктор економічних наук, кандидат  медичних наук  Анатолій Пешко  підкреслив, що влада провалила реформи  за всіма напрямками.

«Буквально вчора  я говорив з одним відомим лікарем, який веде прийом пацієнтів, і він сказав,  що ситуація яка склалася з пацієнтами вкрай важка. І справа навіть не в тому, що доводиться приймати в два-три рази  більше хворих, а обіцяних грошей досі немає. Найстрашніше полягає в тому, що більшість людей перебувають у вкрай важкому психоемоційному стані» -  зазначив академік Анатолій Пешко.

Також він заявив, що економіка починається з людини і повинна працювати для людини, але, на сьогоднішній день, економіка України абсолютно не задовольняє інтереси українського народу.

«Влада обіцяла золоті гори після Майдану, але полегшення досі не настало, а велика частина українців вже зараз живе за межею бідності. Проблема полягає в тому, що українські політики якізнаходяться при владі і гадки не мають як працюють підприємства, як розвивається аграрна галузь, як працюють фінансові та банківські механізми. Економіка в повному провалі, наша країна на межі банкрутства і навіть не в змозі виплатити зовнішні запозичення. Влада далека і від народу, і від дійсності» - акцентував академік Анатолій Пешко.

Говорячи про президентську виборчу кампанію, яка стартує через декілька днів, академік Анатолій Пешко зазначив, що чинного президента чекає "тотальний провал, а для запобігання провалу Порошенко може вдатися до" тотальних фальсифікацій або ж до загострення конфлікту з РФ ".

У свою чергу, президент Української Асоціації професіоналів безпеки Сергій Шабовта сказав, що «Україна знаходиться в стані глибокої емоційної депресії і суспільство не в змозі впоратися з нею. А головна проблема в тому, що більшість політиків вкрай далекі від народу».

У своєму виступі на прес-конференції  директор Українського інституту аналізу і менеджменту Руслан Бортник заявив,  що певна економічна та політична стабілізація є особливістю 2018 року. "Зростання економіки у 2%-3% - це не зростання, але й не падіння, як було у 2014-2015 роках, коли економіка рушилася. Гірше жити не стало, але й краще, на жаль, ні", - сказав експерт.

Також він додав, що для досягнення рівня 2013 року з нинішніми темпами зростання необхідно близько 15 років.

За словами експерта, політична стабілізація у цьому році є очевидна. Багато негативних прогнозів минулого року, як-то розпад коаліції, новий уряд, не збулися. "Ми бачили успішні голосування по бюджету, по ЦВК, по інших ключових питаннях", - підкреслив він.

"Проте у цій стабілізації є і мінус - розгром протестної активності, починаючи від вигнання Саакашвілі і до вбивства Катерини Гандзюк. Протестне ядро, потенційно небезпечне для влади, піддається тиску" - наголосив політолог.

Другий підсумок року, за його словами – це програш у боротьбі з корупцією. Маркером цього програшу стали конфлікт Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, відсутність Вищого антикорупційного суду.

"Ситуація з "ізнасіруванням" країни підвела підсумок всій цій боротьбі з корупцією" - констатував експерт. Нагадаємо, за версією слідства, Роман Насіров у 2015-2016 роках, діючи в інтересах народного депутата Олександра Онищенка, ініціював необґрунтовані рішення про розстрочення податкового боргу трьом компаніям, що завдало державі збитків на суму майже 2 млрд грн. Кабінет міністрів 3 березня 2017 року відсторонив Насірова від виконання обов'язків голови ДФС на час проведення розслідування, а 31 січня 2018 року звільнив з цієї посади. 11 грудня Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним рішення, яким Насірова було звільнено з посади голови ДФС.

За словами Бортника, третій політичний підсумок - це проходження в цьому році активних праймеріз, "що дає підстави говорити про пул кандидатів у президенти".

Їх, на думку політолога, можна розділити на 4 категорії. Одна з них - кандидати, які реально боротимуться за посаду. Це лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, чинний президент Петро Порошенко, співзасновник «Студії «Квартал 95» Володимир Зеленський, лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко. Ще 10 кандидатів, на думку експерта, через участь у президентських виборах конкуруватимуть за місця у парламенті. Серед них експерт назвав лідера Радикальної партії Олега Ляшка, голову партії «Об’єднання «Самопоміч» Андрія Садового та голову ВО «Свобода» Олега Тягнибока.

Руслан Бортник зазначає, що також є група, яка балотуватиметься, щоби «потішити своє самолюбство або обміняти свій результат на місце у парламенті для себе», ще є група технічних кандидатів, які атакуватимуть «топових» кандидатів та торгуватимуть місцями у виборчих комісіях.

Також, вважає експерт, у 2018 році проявилися три точки росту: сільське господарство, інвестиції від грошових переказів заробітчан в розмірі близько 11 млрд дол. та енергетика.

Крім того, Бортник вважає, що наступний рік буде "унікальним та переломним" для України: вперше парламентські та президентські вибори пройдуть в один рік, що загрожує багаточисельними політичними конфліктами та ослабленням державної системи.

Експерт наголосив, що головним завданням для громадян буде досягти соціального консенсусу, щоби визначити «правила гри» на базі Конституції і законів та не дозволити «роздерти країну і суспільство через зовнішній вплив як Заходу, так і Росії».

Підсумовували  2018 рік  провідні  експерти  у сфері медицини, економіки, політики,  безпеки та оборони: академік та віце-президент Академії економічних наук України, академік Академії вищої освіти України, академік Академії соціального управління України, доктор економічних наук, кандидат  медичних наук  Анатолій Пешко; президент Української Асоціації професіоналів безпеки Сергій Шабовта; директор Українського інституту аналізу і менеджменту  Руслан Бортник; директор Департаменту внутрішньої політики та комунікації Українського інституту аналізу та менеджменту Олена Броницька.