Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов  вважає, що РФ після виборів президента України може вдатися до реалізації «плану Б», якщо її не влаштують результати голосування.

Київ. 27 грудня. УНІАН. Президентська виборча кампанія в Україні відбуватиметься в умовах «напіввоєнного стану».

Про це політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов сказав в УНІАН під час експертної дискусії на тему: «Україна 2018/19. Підсумки та прогнози».

Відео дня

Він зазначив, що у 2019 році Україна входить не тільки в «період великого виборчого циклу», але й у «період дуже складного транзиту влади - за будь-якого результату президентських і парламентських виборів це вже не буде та конфігурація влади, яка утворилася в 2014 році, і це буде дуже складний період».

При цьому Карасьов висловив побоювання, що не відбудеться «мирний транзит влади, її зміни, бо існує багато інтересів».

Карасьов зазначив, що «ставки нашого оточення - або східного, або західного - набагато вищі на цих виборах, ніж наші внутрішні ставки».

Політолог зазначив, що юридично режим воєнного стану не продовжено, але «він залишиться як політична стратегічна реальність».

«І ці вибори пройдуть в умовах напіввоєнного стану», - сказав Карасьов, уточнивши, що кампанія відбудеться «в умовах воєнного стану як політичної і фактичної реальності».

За його словами, у такій ситуації «набагато більше шансів у тих, хто сьогодні займає посаду верховного головнокомандувача, а не у шоуменів, представників шоу-бізнесу, якихось культурних еліт».

Карасьов не виключив запровадження знову у будь-який момент воєнного стану, оскільки, за його словами, «репетиція, експериментик» вже провели.

За його словами, за таких обставин будь-який крок кандидата «вліво чи вправо» можуть оцінити неадекватно і назвати його зрадником.

«Це дуже тонка гра, особливо для патріотичної опозиції, а не для проросійської опозиції», - сказав політолог.

За його словами, Москва хоче мати свою проросійську опозицію без розколу.

Карасьов вважає, що Росія очікує на результати виборів президента України, і, «якщо не буде того результату, на який вони очікують, то після квітня 2019 року в них буде «план Б», бо вибори закінчаться (другий тур) - 21 квітня, і тоді влітку можуть реалізувати «план Б»».

При цьому експерт не уточнив, яких заходів може вжити російська влада.

Разом з тим Карасьов спрогнозував, що навіть якщо виборча кампанія пройде в умовах напіввоєнного стану, то лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко все одно переможе на виборах.

«Але якщо все ж таки сценарій буде екстремальним, стрес-сценарій, то тоді можливі різні варіанти», - додав він.

Як наголосив Карасьов, важливо, аби вибори пройшли так, щоб сумнівів у легітимності переможця не було.

За його словами, якщо громадяни не визнають результатів голосування, якщо в середині України виникнуть протиріччя, які самі українці не зможуть подолати, то тоді «за нас будуть вирішувати геополітичні гравці».

В експертній дискусії в УНІАН брали участь: філософ, експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Сергій Дацюк; політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов; політичний консультант, письменник, публіцист  Костянтин Матвієнко; директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко;  політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. Модератор: Олег Саакян - політолог, голова організації «Платформа соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій «Єдиний координаційні центр».

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/83556