Директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко вважає, що боротьба між кандидатами в президенти під час виборчої кампанії буде дуже запеклою.

Київ. 27 грудня. УНІАН. Під час президентської виборчої кампанії буде задіяно не лише адміністративний ресурс, а й парамілітарні організації.

Таку думку політолог, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко висловив під час експертної дискусії в УНІАН на тему: «Україна 2018/19. Підсумки і прогнози».

Відео дня

За його словами, найважливішими подіями в останні роки в Україні стали не лише введення безвізового режиму між Україною і Європейським Союзом і проголошення автокефалії української церкви, а й «формування стійких (воєнізованих) утворень, які мають власні «дахи» і власні бази».

«Це щось нове. Ця виборча кампанія відбудеться із дуже сильним впливом не лише адміністративного ресурсу, а й ось таких воєнізованих утворень», - сказав Небоженко.

При цьому він додав, що в кожному регіоні «є свої бандформування, які камуфлуються під, природно, рятівників країни».

Також політолог зазначив, що раніше в Україні не було такої кількості нападів на активістів, як в останні роки.

«Такої близької відстані між свободою думки і помстою в Україні не було», - вважає Небоженко.

«Усе це кинеться на виборчі дільниці - просто так фальсифікувати вибори не вдасться, просто так провести вільні вибори так само не вийде!», - додав він.

Також політолог наголосив, що «країна вагітна» очікуванням якихось незвичайних людей.

«Ми готові все поглинути - Савченко, Зеленського», - зазначив Небоженко.

За його словами, люди шукають чесних політиків.

«Україна відчайдушно хапається за будь-який натяк на благородство», - додав політолог.

За його словами, те, що фактично президентська виборча кампанія почалася на рік раніше, «свідчить про те, що терпіти українці більше не можуть».

«Щоб так зненавидіти свого улюбленого президента. У нас такого не було - навіть попередній президент мав 15-20% стійкого електорату, подобалося це комусь чи ні, а тут катастрофа цілковита», - вважає Небоженко.

За його словами, згідно з результатами опитувань громадської думки, лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко цілий рік утримує лідерство серед потенційних кандидатів у президенти, а це свідчить про те, що «боротьба (під час виборчої кампанії) буде дуже запеклою».

В експертній дискусії в УНІАН брали участь: філософ, експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Сергій Дацюк; політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов; політичний консультант, письменник, публіцист  Костянтин Матвієнко; директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко;  політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. Модератор: Олег Саакян - політолог, голова організації «Платформа соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій «Єдиний координаційні центр».

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/83556