На думку експертів, внесення до санкційного списку Кремля Новинського, Мураєва та Вілкула є "спробою всіх загнати в єдиний проросійський політичний колгосп".

Київ. 27 грудня, УНІАН. Майбутній президент України буде президентом меншості.

Про це сказав голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко під час експертної дискусії в УНІАН на тему "Україна 2018/19. Підсумки та прогнози".

Відео дня

За словами політолога, "будь-хто, хто стане президентом України, буде президентом меншості. Криза довіри, на превеликий жаль, створить обмеження політичного маневру для будь-якої людини, котра стане президентом. І це буде потенційний виклик і ризик".

Як вважає Фесенко, другою проблемою у 2019 році може стати "ризик політичного протистояння між президенськими і парламентськими виборами" у політичному середовищі України.

Говорячи про майбутній парламент України, Фесенко зауважив: "Він буде більш різнорідним, більш розпорошеним і більш поляризованим. Там стане більше, приблизно удвічі, колишніх "регіоналів", і це ускладнить ситуацію і законодавчого процесу, і політичних стосунків всередині Верховної Ради".

За його словами, на сьогодні із фаворитів президентської кампанії "випали" Вадим Рабинович, який "підтримав Юрія Бойка" і Святослав Вакарчук, який став "розчаруванням року навіть для багатьох його прихильників - усі чекали, що він скаже "так" (про участь у виборах - УНІАН), але він нічого не сказав", а така демонстрація непевності "не сприймається - його не сприймають як лідера".

Фесенко нагадав, що в лідери президентської кампанії на початку року вийшла Юлія Тимошенко і протягом року "зміцнила своє лідерство та відірвалася від інших конкурентів".

"У Порошенка ситуація неоднозначна - на початку року просідання рейтингу…, але восени йому вдалося певною мірою виправити ситуацію, трохи покращити рейтинг, стабілізувати його. Він залишається серед фаворитів, хоча, безумовно, його чекає дуже складна боротьба за вихід до другого туру", - вважає Фесенко.

Як сказав експерт, справжньою "сенсацією року, відкриттям року" став Володимир Зеленський. "Його нестандартна кампанія, рейтинговий стрибок з весни до кінця року майже вдвічі відбулися частково завдяки просіданню рейтингу Вакарчука", - сказав Фесенко і додав, що "в них різні електорати, вони не перетинаються. Але вони можуть перетікати. І частина розчарованих виборців - прихильників Вакарчука перейшла на бік Зеленського".

За словами Фесенка, в Анатолія Гриценка відбувається "стагнація рейтингу - на початку року другий, а зараз у колі фаворитів залишається, але є величезні проблеми в кампанії".

Також Фесенко наголосив, що важливою тенденцією 2018 року є намагання РФ сформувати свого єдиного кандидата, яким "зараз є Бойко". За його словами, внесення до санкційного списку Кремля "щирих проросійських політиків" Вадима Новинського, Євгена Мураєва та Олександра Вілкула - "це спроба всіх загнати в єдиний проросійський політичний колгосп".

У свою чергу директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов заявив, що головною загрозою після президентських виборів буде те, що "електоральним шляхом ми не зможемо до кінця зняти всі протиріччя, які сьогодні накопичилися - і всередині, і ззовні країни". "Мало перемогти, оловне - не програти цю перемогу після виборів. Це буде основний виклик для переможця президентських виборів", - сказав Карасьов.

 В експертній дискусії в УНІАН брали участь: філософ, експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Сергій Дацюк; політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов; політичний консультант, письменник, публіцист  Костянтин Матвієнко; директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко;  політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. Модератор: Олег Саакян - політолог, голова організації «Платформа соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій "Єдиний координаційні центр".

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/83556