Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що наразі фаворитом виборчої гонки є лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

Київ. 27 грудня. УНІАН. Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що у другий тур президентських виборів найімовірніше вийдуть лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко та нинішній президент України Петро Порошенко.

Таку думку Бала висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Говорячи про те, як основні кандидати в президенти підійшли до початку виборчої кампанії, та посилаючись на дослідження Соціологічної групи «Рейтинг», Бала висловив думку, що Тимошенко на 99% забезпечила собі участь у другому турі.

Він також додав, що негативний рейтинг Тимошенко знизився.

«У неї там, якщо не помиляюся, трохи більше 26%, що є достатньо непогано, бо раніше він був набагато більший», - сказав експерт.

«З тієї тенденції, яка відбувалася, також складається враження, що, скоріш за все, її опонентом у другому турі буде Петро Порошенко. Хоча, за цими даними, він на третьому місці після Зеленського», - зазначив Бала.

Водночас, він висловив думку, що шоумен і співзасновник «Студії «Квартал 95» Володимир Зеленський – це «певний феномен, і ще незрозуміло, чи він зареєструється чи не зареєструється». А якщо зареєструється, то чи будуть у нього виборці і чи прийдуть вони за нього голосувати, додав Бала.

Він вважає, що Порошенко останнім часом «показав динаміку і вийшов на третє місце» у президентському рейтингу.

«Як мені видається, він також рухається в напрямку зменшення рейтингу. Хоча, в нього там зараз 50,3% негативного рейтингу, але він також суттєво зменшується. І якщо він зможе, його команда, зменшити цей рейтинг ще на 10-20%, в нього можуть бути навіть непогані шанси і на перемогу в другому турі», - сказав Бала.

Водночас, вважає він, «поки що так виглядає, що фаворитом є Юлія Тимошенко».

Крім того, експерт зазначив, що згідно з даними опитування, позафракційний народний депутат, представник «Опозиційної платформи - За життя» Юрій Бойко наразі знаходиться на четвертому місці у президентському рейтингу, а за ним іде лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко.

«У цій ситуації дуже сумно виглядає поки що Анатолій Гриценко, який колись навіть був на другому місці, і говорилося, що він перемагає будь-якого кандидата у другому турі. Зараз він на п’ятому місці із 7,8% з тих, хто визначився, що будуть голосувати», - сказав Бала і нагадав, що на шостому місці, згідно з результатами опитування, лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

У той же час, він зауважив, що майже 21% респондентів ще не визначилися зі своїм вибором, що залишає для кандидатів «певний потенціал», а ще майже 14% не хочуть йти на вибори.

«По великому рахунку, стартувати найкраще, як на мене, будуть на початку цієї кампанії два основних опоненти: Тимошенко і Порошенко», - вважає Бала.

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький висловив думку, що на даний момент для входження у другий тур виборів та того, щоб конкурувати там між собою, «по-справжньому є ресурси» у Тимошенко, Порошенка і Бойка.

Він додав, що ще півроку тому існувала думка, що Порошенко не має жодних шансів на проходження у другий тур президентських виборів.

«Зараз велика частина експертів розуміє, що з тими можливостями, ресурсами… У Порошенка можливостей достатньо багато, щоб набрати ще кілька відсотків і обігнати того самого Зеленського», - сказав Голобуцький.

Разом з тим, зауважив він, якщо Зеленський не висуватиме свою кандидатуру на пост президента, то соціологічна картина дуже зміниться.

«І дуже цікаво, на кого розійдуться ці голоси», - додав експерт.