Видання складається з факсиміле стародавнього рукопису Євангелія Бучацького та перекладу його текстів сучасною українською мовою.

Київ. 21 грудня. УНІАН. У Києві презентовано книгу «Євангеліє Бучацьке», яка у 2018 році отримала премію президента України «Українська книга року» в номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства».

Презентація цієї книги, виданої державним підприємством «Державне спеціалізоване видавництво художньої літератури «Дніпро» на замовлення Держкомтелерадіо у рамках програми «Українська книга», відбулася на прес-конференції в УНІАН. Захід проводиться в рамках відзначення 100-річчя з дня заснування  видавництва «Дніпро».

Видання складається з факсиміле стародавнього рукопису Євангелія Бучацького та перекладу його текстів сучасною українською мовою.

«Я побачив, що це не те Євангеліє, яке ми звичайно читаємо у себе дома, це так зване Євангеліє – апракос – добір уривків Євангеліє на 365 днів року», - зазначив  упорядник книги та автор передмови до неї, доктор філософії, доктор мистецтвознавства, доктор богословських наук, професор, академік Академії наук вищої освіти України Дмитро Степовик.

У презентації брали участь: кандидат богословських наук, доцент, протоієрей Володимир Тимощук; член редколегії ДП "Державне спеціалізоване видавництво художньої літератури "Дніпро" Роман Матковський; перший заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Богдан Червак; директор ДП "Державне спеціалізоване видавництво художньої літератури "Дніпро" Олександр Кудрявцев, упорядник книги "Євангеліє Бучацьке", доктор мистецтвознавства, доктор філософії, доктор богословських наук, професор, академік Дмитро Степовик, кандидат богословських наук Олександр Мирончук .

Довідка. Сучасне книжкове видання «Євангеліє Бучацьке» відтворює унікальне рукописне священне Євангеліє кінця ХІІ – початку ХІІІ століття, яке зараз в колекції Національного музею м. Львова ім. Андрея Шептицького.

Священна українська рукописна книга домонгольського періоду, яка з 1888-1889 рр. дістала в науковій літературі назву «Євангеліє Бучацьке», була написана від руки й розмальована великими заголовковими ініціалами для наступного прочитання священнослужителями під час Божественної літургії – у другій половині ХІІ чи на початку ХІІІ століття на Волині. Упродовж Середньовіччя саме Волинь, її писарі й митці по монастирях і світських майстернях творили шедеври книжково-рукописного мистецтва. Книгописання того часу прирівнювалось до іконописання. Свою теперішню назву «Євангеліє Бучацьке» книга дістала за місцем зберігання від 1712 року у чоловічому монастирі м. Бучач. За вагомістю текстів й оформлення Євангеліє Бучацьке посідає одне з перших місць серед українських рукописів.

Книга вийшла 2016 року у ДП «Видавництво «Дніпро» і складається з факсиміле стародавнього рукопису Євангелія Бучацького та перекладу його текстів сучасною українською мовою. Книга формує знання про Україну, її народ, історію, культуру. За вагомий внесок у розвиток українознавства у 2018 році книга отримала премію президента України «Українська книга року».

Фото з презентації книги: https://photo.unian.net/ukr/themes/83514