В Україні щороку своєчасно не виявляють приблизно 22,5% випадків захворювання на туберкульоз.

Київ. 21 грудня. УНІАН. Для ефективної боротьбі з туберкульозом в Україні необхідні, в тому числі, політична воля та багатосекторальна співпраця за цим напрямом.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявив голова правління БО «Українці проти туберкульозу» Віталій Руденко.

Відео дня

Він зазначив, що в Україні щороку своєчасно не виявляють приблизно 22,5% випадків захворювання на туберкульоз, що забезпечує його подальше поширення серед населення.

«Всіх цих людей не враховано. І цей туберкульоз – 22,5% неврахованих – він ходить по Україні», - сказав він.

Руденко наголосив, що Всесвітня організація охорони здоров’я чітко зазначила, що туберкульоз можна подолати тільки багатосекторальною і багатовідомчою співпрацею, «чого на сьогодні в Україні немає».

«Вже котрий рік Україна не закуповує як держава для своїх громадян сучасні протитуберкульозні ліки. Це є свідченням браку політичної волі, свідченням неспроможності виконання певними посадовими особами своїх функціональних обов’язків. Коли є політична воля, то, наприклад, є і безвіз, є і томос, а в даному випадку цієї політичної волі немає, або є неспроможність виконувати свої обов’язки», - пояснив Руденко.

За словами співголови Коаліції організацій «Зупинимо туберкульоз разом» Сергія Борткевича, треба забути, що туберкульоз був колись хворобою соціально незахищених та вразливих верств населення.

«Сьогодні на туберкульоз хворіють і депутати, і академіки, і представники неурядових структур. Ми повинні розуміти, туберкульоз не можна подолати виключно медичними засобами. Це проблема на 51% - соціально-економічна», - пояснив Борткевич.

Він також наголосив на необхідності забезпечення політичної підтримки і багатосекторального та багатовідомчого підходу в боротьбі з туберкульозом.

Організатори прес-конференції: БО «Фундація «Громадський рух «Українці проти туберкульозу»; Всеукраїнська асоціація людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ»; Всеукраїнська Коаліція «Зупинимо туберкульоз разом».