У планах компанії протягом перших п'яти років видобуток виключно традиційного газу.

Київ. 18 грудня. УНІАН. Міжнародний промислово-енергетичний холдинг ЕРН, з основними ресурсами в Чехії і Словаччині, планує почати розробку Юзівської газової площі (Донецька і Харківська області) в Україні з гарантованими інвестиціями в 200 млн дол. протягом 5 років.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив член правління компанії Nafta a.s., проект-менеджер компанії EPH Роберт Бунділ.

За його словами, гарантовані інвестиції холдингу ЕРН у Юзівський проект протягом 5 років становитимуть майже 200 млн дол., а технічним оператором Юзівської угоди, який відповідатиме за організацію робіт з пошуку і видобутку газу, стане дочірня компанія Nafta (Словаччина).

Бунділ зазначив, що сьогодні уряд України прийняв рішення про те, що підпише договір з компанією «Юсгаз», до якої компанія EPH увійде зі стовідсотковою часткою.

Представники компанії очікують остаточного завершення процесу придбання 100% компанії «Юсгаз» протягом січня 2019 року.

За словами Бунділа, існує кілька сценаріїв, за якими планується видобуток газу, реалістичний сценарій передбачає видобуток 3-5 млрд кубометрів щорічно до закінчення п'ятирічного періоду.

«У той же час, я, як людина консервативна, вважаю, що видобуток на рівні 1-2 млрд кубометрів також буде прекрасним результатом», - зазначив Бунділ.

Він також підкреслив, що Юзівська площа - це абсолютний грінфілд проект, який означає, що всі розвідувальні роботи з видобутку газу потрібно здійснювати практично з нуля.

У планах компанії протягом перших п'яти років видобуток виключно традиційного газу.

У свою чергу, директор компанії Nafta Любомир Копчик заявив, що компанія планує залучати підрядні українські підприємства, а також буде в основному покладатися на місцевих робітників.

«Всі роботи виконуватимуть українські фірми - для того, щоб інвестиції давали можливість заробляти українським компанія, а також додатково створювати робочі місця і відповідно сплачувати податки до місцевих бюджетів», - підтвердив він.

Також він повідомив, що весною 2019 року компанія планує пробурити перші 3 свердловини.

Присутній на прес-конференції виконавчий директор асоціації газодобувних компаній України Роман Опімах зазначив, що це вперше за 5 років у вітчизняне газовидобування приходить такий великий інвестор.

«Це величезний крок до успіху, Україна заслужила це. Буде також прикладом і для інших компаній, які збираються інвестувати в газовидобуток в Україні", - сказав він.

У свою чергу присутній на прес-конференції посол Чеської Республіки Радек Матула повідомив, що Україна має підтримку Чехії як політичну, так і в сфері реформ, і підкреслив, що представники чеського бізнесу дуже зацікавлені у співпраці з Україною, оскільки бачать великі перспективи розвитку країни.

Як повідомляв УНІАН, після ряду судових процесів на право розробки Юзівського родовища (одного з найбільших в Україні за запасами сланцевого газу) сьогодні претендує приватна компанія Yuzgaz B. V., одним із засновників якої є словацька NAFTA. Раніше директор Yuzgas B.V. Ярослав Кінах повідомляв, що для початку робіт Кабмін повинен узгодити договір між державою і приватною компанією.

Довідка УНІАН. NAFTA - словацька нафтогазова компанія, заснована в 1913 році. Компанія оперує потужностями для зберігання газу на території Словаччини обсягом 2,74 млрд куб. м. NAFTA входить до найбільшої вертикально інтегрованої енергетичної групу Центральної Європи EP Holding.

Починаючи з середини 2016 року, NAFTA реалізує спільний проект з канадською компанією CUB Energy з пошуку і видобутку газу в Західній Україні. За цей час були проведені необхідні сейсмічні дослідження. В рамках цього проекту в другій половині 2018 року заплановано буріння трьох пошукових свердловин.