Віце-президент Асоціації боротьби України Норік Геворкян заявив, що багато провідних спортсменів збираються бойкотувати тренування під керівництвом нових наставників.

Київ. 18 грудня. УНІАН. Спортсмени і тренери закликають міністра молоді та спорту Ігоря Жданова скасувати рішення про призначення нових головних тренерів національних збірних зі спортивної боротьби.

Про це віце-президент Асоціації боротьби України Норік Геворкян заявив на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, радикальна зміна головних тренерів збірних України з греко-римської та вільної боротьби за півтора року до Олімпійських ігор загрожує повним провалом українських спортсменів на Олімпіаді в Токіо в 2020 році. Вперше за всю історію виступів на літніх Олімпійських іграх українська збірна зі спортивної боротьби може залишитися без медалей.

Крім того, що рішення міністра молоді та спорту Ігоря Жданова не продовжувати контракт з тренером Артуром Дзігасовим і підписати угоду з Сергієм Андрєєвим є непродуманим з точки зору перспектив національної команди, воно також є і антиукраїнським, зазначив Геворкян. За його словами, Жданов призначив головним тренером збірної України громадянина Російської Федерації Андрєєва, який до того ж вже 27 років не постійно займався тренерською роботою.

У Facebook ситуацію також прокоментував срібний призер Ігор 2016 у Ріо-де-Жанейро, чемпіон світу з греко-римської боротьби 2015 Жан Беленюк.

«Коли в рази підвищили заробітну плату тренерам національних збірних команд України, прогнозовано стало багато бажаючих на місце головного тренера. Не обійшлося без інтриг, змов, особистісних амбіцій і в моїй улюбленій греко-римській боротьбі ... За підсумками року міністр, як не парадоксально, вирішує не продовжувати контракт з Артуром Дзігасовим і його командою, а підписати нового тренера Сергія Андрєєва. І що найцікавіше: абсолютно ніхто, як з боку федерації/асоціації, так і з боку міністерства, не поцікавився у спортсменів національної збірної команди думкою щодо цього. Неначе це взагалі нас не стосується ... Я особисто вважаю це категорично неправильним підходом», - зазначив Беленюк.

Кардинальна зміна тренерського штабу відбулася також і в збірній з вільної боротьби, де замість Руслана Савлохова, який досі керував національною командою, був підписаний контракт з Григорієм Даньком.

Як стверджують у міністерстві молоді та спорту, кандидатури Андрєєва і Данька рекомендувала Асоціація спортивної боротьби України.

Проте, Геворкян заявив, що кандидатури нових тренерів були винесені з порушенням процедур. Головним фактором при призначенні, на його погляд, має бути думка експертної комісії, до якої входять досвідчені авторитетні фахівці. Комісія схвалила Олександра Захарука претендентом на посаду головного тренера збірної з вільної боротьби, а також висловила підтримку Дзігасову як наставнику збірної з греко-римської боротьби.

За словами Геворкяна, українські спортсмени - члени національних збірних - обурені рішенням таким міністерства і вважають його виключно упередженим.

Він зазначив, що багато провідних атлетів збираються бойкотувати тренування під керівництвом нових наставників.

У свою чергу Дзігасов зазначив, що в національній збірній команді через останні кадрові зміни зіпсувався мікроклімат, що неминуче призведе до провальних спортивних результатів.

При цьому, за його словами, 2019 рік є вирішальним в питанні отримання спортивних ліцензій на Олімпійські ігри-2020 в Токіо.

Варто зазначити, що досі українські борці завойовували медалі на кожній літній Олімпіаді з моменту участі української збірної як незалежної команди. Всього, починаючи з 1996 року, в рамках Олімпійських ігор на змаганнях з вільної та греко-римської боротьби українці отримали 15 нагород, серед яких 3 золотих, 5 срібних і 7 бронзових.