Передбачається запуск аукціонів з 2020 року для великих об'єктів відновлюваної енергетики: для сонячних електростанцій потужністю більш як 10 МВт і вітрових електростанцій потужністю більш як 20 МВт.

Київ. 17 грудня. УНІАН. Якнайшвидше ухваленя Верховною Радою законопроекту №8449-д про перехід від «зеленого» тарифу до механізму аукціонів для нових об'єктів відновлюваної енергетики з 2020 року сприятиме сталому розвитку галузі та здешевленню «зеленої» енергії для кінцевого споживача.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив Олексій Оржель, Голова Української асоціації відновлюваної енергетики, BRDO.

«Україні потрібні швидкі зміни у законодавстві. Ми сподіваємося, що законопроект №8449, який став компромісним варіантом з семи альтернативних законопроектів, буде підтриманий у залі Верховної Ради, і сподіваємося, що це відбудеться найближчим часом», - сказав Оржель.

За його словами, зміни, запропоновані законопроектом, підтримуються профільними асоціаціями, ринком, фінансовими установами та міжнародними партнерами України.

«Ми хочемо підкреслити, що не лише профільні асоціації, не лише ринок готовий до змін і вимагає цих змін, а також представники державних органів та представники органів, спрямованих на залучення інвестицій, підтверджують цю необхідність змін у законодавчому полі», - зазначив Оржель.

Також він зазначив, що конкурентні механізми, передбачені законом, зможуть продемонструвати, що відновлювана енергетика вже сьогодні стає конкурентніцшою і дешевшою порівняно з традиційною енергетикою.

«Я хочу звернути увагу, що у нас немає інших точок зростання в енергетиці», - підкреслив Оржель.

У свою чергу, Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук зазначив, що перехід на аукціонну систему сприятиме сталому розвитку галузі і здешевленню «зеленої» енергії для кінцевих споживачів.

«Законопроект дасть можливість не лише посилити розвиток галузі відновлюваних джерел енергії, а й зробити розвиток стійкішим і дешевшим», - сказав Савчук.

Він зазначив, що чинний в Україні «зелений» тариф вже зіграв свою роль у запуску «альтернативної» енергетики в країні.

«Сьогодні ми маємо «зелений» тариф на рівні 15 євроцентів для сонячної генерації, який вже досить дорогий, але іншого виходу у держави на той час (2014-2016 роки - УНІАН) залучити інвестиції в проекти не було. Тому країна мала піти інвестору назустріч, і я впевнений, що держава від цього виграла. Сьогодні ми вже бачимо, що тренд устоявся, що в галузь почали заходити не лише внутрішні, а й зарубіжні інвестори, тобто сьогодні рекламувати розвиток «чистої» енергії не треба, а треба робити нові проекти, щоб ціна на кожен кВт була дешевшою», - сказав Савчук.

Він зазначив, що законом передбачається запуск аукціонів з 2020 року для великих об'єктів відновлюваної енергетики: для сонячних електростанцій потужністю більш як 10 МВт і вітрових електростанцій потужністю більш як 20 МВт.

Заступник Голови Офісу Національної інвестиційної ради Костянтин Чижик підкреслив, що Україна не має іншого вибору, крім переходу на аукціони для стабільного розвитку відновлюваної енергетики.

«Якщо ми хочемо, щоб цей сектор продовжив розвиватися, то впровадження аукціонів - єдиний можливий варіант, як можна рухатися вперед. Це підтверджується і світовим досвідом, і європейським, зокрема», - сказав Чижик.

У прес-конференції в УНІАН брали участь: Сергій Савчук, Голова  Держенергоефективності; Костянтин Чижик, заступник Голови Офісу Національної інвестиційної ради; Олексій Оржель, Голова Української асоціації відновлюваної енергетики,  BRDO; Максим Сисоєв, співголова Комітету ЄБА з палива та енергетики; Ярослав Петров, співголова Комітету ЄБА з палива та енергетики; Андрій Конеченков,  Голова Української вітроенергетичної асоціації.

Як повідомляв УНІАН, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підтримує перехід від «зеленого» тарифу до механізму аукціонів для нових об'єктів відновлюваної енергетики в Україні.

На початку червня народні депутати зареєстрували в парламенті законопроект №8449, який передбачає перехід від «зеленого» тарифу до механізму аукціонів для нових об'єктів відновлюваної енергетики з 2020 року. При цьому пілотний аукціон з продажу потужностей для будівництва сонячної електростанції в Чорнобильській зоні має відбутися в другій половині 2019 року.

Пізніше в парламенті було зареєстровано ще 7 альтернативних законопроектів.

У листопаді 2017 року директор Секретаріату Енергетичного співтовариства Янез Копач закликав керівництво України розглянути можливість переходу від «зеленого» тарифу до механізму аукціонів для об'єктів відновлюваної енергетики, оскільки існуючий «зелений» тариф є дуже високим, що може в майбутньому привести до зростання цін на електроенергію .

Також за перехід до механізму аукціонів для нових великих об'єктів відновлюваної енергетики потужністю від 10-15 МВт виступає голова компанії «Укренерго», оператора об'єднаної енергосистеми України, Всеволод Ковальчук.

До кінця 2017 року загальна встановлена потужність відновлюваних джерел енергії в Україні становила майже +1375 МВт.

Головним механізмом для стимулювання розвитку альтернативної енергетики в Україні є «зелені» тарифи - спеціально високі (вищі, ніж у інших видів генерації), затверджені законом ціни на електроенергію, яка виробляється з відновлюваних джерел.