За словами адвоката, фермери підприємства «Злагода» впродовж останніх двох років є жертвами нападів злочинної організації, яка діє в Одеській області.

Київ. 13 грудня. УНІАН. Власники сільгосппідприємства «Злагода» в Одеській області мають намір звернутися до Європейського суду з прав людини зі скаргою на захоплення судна, яке належить компанії, оскільки правоохоронні органи не реагують на їх звернення.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомив адвокат, представник постраждалої сторони Дмитро Ягунов.

За його словами, в жовтні 2017 року злочинне угруповання відібрало паром ВІЛ-0224-К вартістю 30 тисяч доларів, за допомогою якого здійснювалися перевезення врожаю і техніки, у його законного власника Сергія Слободенюка, який спільно з орендарем судна Любов'ю Стойковою є керівником сільськогосподарського підприємства «Злагода».

«Донедавна у пана Слободенюка у власності перебував паром, який півтора роки тому рейдерським, злочинним способом у результаті вчинення злочинного нападу забрали учасники злочинної організації на підставі підроблених документів з участю посадових осіб державних органів - «Укртрансбезпеки», «Морської адміністрації» і за тотальної бездіяльності з боку Міністерства інфраструктури», - сказав адвокат.

Він наголосив, що, незважаючи на численні звернення до правоохоронних органів Одеської області, а також в центральні апарати, у цій справі немає жодного вироку.

«Проблема стосується не лише факту захоплення конкретного судна, а йдеться й про те, що будь-яке судно, яке належить будь-якій особі, на підставі підроблених документів може бути перереєстроване лише за кілька годин, і потім справжній власник марно намагатиметься повернути це судно і притягнути злочинців до передбаченої законом юридичної відповідальності», - наголосив Ягунов.

Він зазначив, що фермери підприємства «Злагода» впродовж останніх двох років є жертвами нападів злочинної організації, яка діє в Ізмаїльському районі Одеської області.

«Упродовж двох років ми стикаємося з тим, що хлопці з автоматами приходять і відбирають певне майно підприємства. Працівники підприємства піддавалися фізичному насильству, і мені неодноразово повідомляли про це. Останній збиток - це більш як 6,5 млн грн лише з одного врожаю соняшнику, які «Злагода» не отримала», - сказав адвокат.

«А середня вартість збитків від угруповання за всі два роки - це до 500 тисяч доларів. Воно фактично «роздерибанило» підприємство, яке мало 1 тис. га землі», - повідомила присутня на прес-конференції керівник «Злагоди» Любов Стойкова.

«Якщо підсумувати сказане, судно - це одна з ланок всієї прогнилої системи в нашій країні. Однак є і захоплені трактори, й інша техніка», - додав у свою чергу Сергій Слободенюк.

«Ми говоримо про системність і безкарність таких дій, ми резюмуємо, що йдеться про злочинну організацію, яка користується підтримкою працівників правоохоронних органів», - наголосив Ягунов.

Він повідомив, що власники судна продовжать направляти скарги в Національну поліцію, Генеральну прокуратуру і антикорупційні відомства. При цьому буде подано звернення і до Європейського суду.

«Ми вже підготували скаргу до Європейського суду з прав людини, тому що станом на сьогодні ми вже вичерпали всі національні засоби правового захисту», - констатував адвокат, додавши, що пакет документів буде подано в січні-лютому наступного року.

Як повідомляв УНІАН, упродовж 2017 року в Україні сталося 414 рейдерських захоплень, при цьому загалом з 2013 року - близько 1700 рейдерське захоплень.

Згідно з опитуванням Всеукраїнської аграрного ради, проведеного в 2017 році, близько 25% опитаних виробників сільськогосподарської продукції зіткнулися з випадками рейдерства на своїх підприємствах.

У листопаді 2018 року Міністерство юстиції представило «Антирейдерський законопроект 3», який було розроблено спільно з народними депутатами і представниками провідних бізнес-асоціацій.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/83341