Також йдеться про зміну принципів фінансування політичних партій в Україні.

Київ. 12 грудня. УНІАН. Експерти пропонують зміни до законодавства щодо підвищення політичної відповідальності партій.

Як повідомила на прес-конференції в агентстві УНІАН експерт громадської організації «ЕкспертиЗА Реформ» Олександра Дейнеко, протягом останнього року «аналітичний центр працював над проектом під назвою «Очищення партійної системи України», в рамках якого ми ставимо за мету подолати існування фіктивних партій в Україні і адвокатувати зміни до законодавства, що регулює діяльність політичних партій».

Дейнеко зазначила, що розроблено законопроект - нова редакція закону «Про політичні партії в Україні».

Експерт ГО «ЕкспертиЗА Реформ» Анна Гончар повідомила, що в законопроекті передбачено, що партії повинні в своїй програмі визначити заходи, які можуть бути запропоновані виборцям для розвитку суспільства. Вона додала, що партії мають звітувати про виконання своєї програми перед виборцями щороку до 20 січня, а на своєму офіційному веб-сайті оприлюднювати звіт про виконання своєї політичної програми за попередній рік.

Гончар зазначає, що в законопроекті передбачено встановити заборону можливості призначення чи обрання до складу керівних органів політичної партії особи, яка в період п’яти останніх років входила до складу керівних органів іншої політичної партії. Також, за її словами, пропонується заборонити включати до списку кандидатів, що висувається політичною партією для участі у виборах, осіб, які в період п’яти останніх років висувалися для участі у виборах іншою політичною партією або входили до складу керівних органів іншої політичної партії. «Ці дві заборони спрямовані на боротьбу з таким явищем, як політичні перебігання», - пояснила вона.

Крім того, продовжила Гончар, пропонується заборонити зміни найменувань політичних партій, окрім випадків реорганізації їх шляхом злиття або приєднання, в даному випадку наступник має носити найменування однієї з політичних партій, що об’єдналися.

Вона зазначила, що після Революції гідності, коли Партія регіонів вже фактично припинила свою діяльність, керівні її члени «порозбігалися по інших політичних проектах, і ці проекти утворилися шляхом перейменування нікому не відомих до цього політичних партій». «Наприклад, партія «Опозиційний блок», вона не нова, а була перейменована з партії «Закон і порядок», а партія «Наш край» також не нова, а була перейменована з «Блокова партія», а партія «За життя» була перейменована з партії «ВО «Центр». Ці партії абсолютно не нові, а відповідно до даних реєстру Мін’юсту були зареєстровані достатньо багато років тому», - сказала Гончар.

Експерт повідомила, що законопроектом пропонується встановити політичну відповідальність в тому випадку, коли народні депутати не голосують за законопроекти, які передбачені програмою політичної партії, або якщо голосують за законопроекти, які повністю суперечать програмним положенням цієї політичної партії. За її словами, це також поширюється на депутатів місцевих рад при ухваленні рішень на місцевому рівні і на міністрів, які йшли на посаду за квотою партії. Вона зазначила, що пропонуються санкції - виключення з лав партії, відкликання мандата депутата, заборона висувати на наступних виборах цю особу, ініціювання звільнення особи з посади, яку вона зайняла за квотою партії.

Експерт ГО «ЕкспертиЗА Реформ» Тетяна Барановська поінформувала, що «за останні три роки політичні партії отримали близько півтора мільярда бюджетних коштів». За її словами, йдеться про парламентські партії, які подолали на виборах 2014 року 5% бар’єр. Вона зазначила, що в законопроекті передбачено запровадити принцип «рівноваги між державними і приватними джерелами». За її словами, якщо порівнювати обсяги фінансування партій за 2017 рік, то «партія «Народний фронт» отримала з держбюджету 113 мільйонів, а з приватних внесків отримала лише 5966 гривень, «БПП «Солідарність» отримав з держбюджету - 112 мільйонів, а з приватних внесків - 4 мільйони, партія «Самопоміч» отримала з держбюджету 100 мільйонів і лише близько 2 мільйонів як приватне фінансування».

Барановська повідомила, що в законопроекті пропонується обмеження приватних пожертвувань за розмірами: для фізичних осіб - не більше однієї мінімальної заробітної плати на рік, для юридичних осіб - не більше 10 мінімальних заробітних плат на рік.

За її словами, в законопроекті передбачається, що обсяг бюджетного фінансування партії не може перевищувати загального доходу партії, отриманого від внесків з приватних джерел за календарний рік, що передує року виділення коштів.

Вона додала, що також пропонується запровадити два види бюджетного фінансування, окрім фінансування парламентських партій має бути і фінансування місцевих організацій політичних партій, які беруть участь у виборах до обласних рад і які за результатами місцевих виборів взяли участь у розподілі мандатів депутатів обласних рад не менше ніж в третині областей України.

Голова Координаційної ради  ГО  «ЕкспертиЗА Реформ» Юрій Георгієвський зазначив, що сьогодні партійна система в Україні перебуває в кризовому стані, а рівень довіри до партій є досить низьким. Він зазначив, що законодавство необхідно змінювати, щоб відповідальність партій перед виборцями було підвищено. Він вважає, що зазначений законопроект «цим скликанням парламенту не буде ухвалений за будь-яких умов, тому що він політичним партіям невигідний, бо ми пропонуємо обмежити бюджетне фінансування». За його словами, найбільші фракції політичних партій «БПП» та «Народний фронт» отримали «левову частину бюджетного фінансування і мають найнижчий рівень довіри», то який їм сенс підтримувати цей законопроект. Він переконаний, що такі зміни необхідні, щоб отримати якісно нову політичну систему.