Контролювати діяльність норкових ферм в Україні досить складно через те, що старі екологічні норми були скасовані, а нові ще не запроваджені.

Київ. 5 грудня. УНІАН. Екологи й активісти закликають владу запровадити нові екологічні норми діяльності норкових ферм, оскільки такі підприємства дуже забруднюють навколишнє середовище, а також тварин на фермах утримують у жорстоких умовах.

Про це директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко заявив на прес-конференції в УНІАН на тему: "Норкове господарство вбиває не тільки тварин, а й людей та екологію країни".

За його словами, норкові ферми переносять в Україну з країн ЄС через те, що ці ферми надзвичайно забруднюють довкілля.

«По суті, до нас завозять «брудні» виробництва, які у «чистенькій» Європі не потрібні. Україна не повинна забирати до себе лайно з Європи», - сказав Борейко.

Також він додав, що контролювати такі виробництва досить складно через те, що старі екологічні норми були скасовані, а нові ще не запроваджені.

"Навіть якщо на таке виробництво приїде екоінспекція і побачить, що норми порушено, то вона на зможе оштрафувати (власників), тому що старі радянські норми скасовано, а нові не розробляють", - зазначив він.

Своєю чергою правозахисник громадської організації "Стоп корупції" Костянтин Варшавський на прикладі конкретного підприємства повідомив про шкоду довкіллю та мешканцям навколишніх сіл.

"Ми виїздили на норкові ферми й у Ковалин, й у Велику Каратуль (села у Київській області - УНІАН). Мене вразило негуманне поводження з тваринами, а також те, що тушки норок звалюють просто у металевому ангарі, і запах від мертвих тварин розповсюджується на півкілометра. Тому стандарти норкового виробництва потрібно змінювати, в нинішньому форматі воно не має існувати", - сказав Варшавський.

Водночас начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Київської області Арзу Акберов на прикладі норкової ферми "Вікінг" біля с. Ковалин повідомив про порушення підприємцями санітарних норм. За його словами, підприємці суттєво збільшили поголів’я тварин, але віддаленість ферми від житлових будинків (санітарна зона) залишилася незмінною.

"Є порушення по санітарно-захисній зоні. Згідно з нашим висновком, кількість тварин збільшено, і ця зона вже не витримана, і тому потрібно, щоб підприємство збільшило санітарну зону і встановило технології зі зменшення викидів", - сказав Акберов.

У прес-конференції брали участь: Володимир Борейко,  еколог, директор Київського еколого-культурного центру; Арзу Акберов, начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Київській області;  Костянтин Варшавський, правозахисник ГО "Стоп Корупції"; Іван Проданик, адвокат , АО «Правова та економічна безпека»;  Капітоліна Шевченко, жителька с.Ковалин Переяслав-хмельницький р-н, Київська обл., яка постраждала від норкових ферм.