Експерти допускають використання «чорних» технологій під час виборчих кампаній, як і в минулі роки.

Київ. 3 грудня. УНІАН. Експерти переконані, що через введення воєнного стану на території низки областей України потрібен особливо уважний контроль та моніторинг виборчої кампанії.

Про  це заявили  під час прес-конференції в УНІАН, в якій брали участь: Борис Беспалий, народний депутат України  3-го, 4-го та 5-го скликань; Микола Давидюк, політичний експерт, директор аналітичного центру «Політика»; Костянтин Матвієнко, письменник, публіцист; Володимир Фесенко, політолог, голова правління Центру прикладних  політичних досліджень  «Пента»; модератор заходу -  політолог, голова Платформи соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій «Єдиний Координаційний Центр» Олег Саакян.

Відео дня

Так, політичний експерт, директор аналітичного центру «Політика» Микола Давидюк спрогнозував, що Україну очікує типова виборча кампанія.

«Це будуть вибори, які нас дуже часто шокуватимуть чорними технологіями, зливами компроматів і багато чого іншого. Але це будуть типові українські вибори, бо впродовж усіх років незалежності у нас не було легких виборів… Згадайте теракти на мітингах Вітренко, отруєння Ющенка, вбивство Чорновола… В порівнянні за 27 років – це типова виборча кампанія», - зазначив він.

«Воєнний стан не створює ні принципово нових можливостей, ні принципово нових тенденцій для виборів. Тому що вони визначаються виборчим законодавством. Але він може дуже істотно посилювати або послаблювати ті речі, які уже є. Дуже істотно посилюється електронний ресурс влади, може бути контроль над комунікаціями, соціальними мережами… Особливу увагу я хотів би звернути на реєстр виборців (на його контроль)», - додав, у свою чергу, народний депутат України 3-го, 4-го та 5-го скликань Борис Беспалий.

Політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко вважає відкритими питаннями, яким буде воєнний стан (оскільки він введений вперше) та як він впливатиме на виборчу кампанію.

«І дійсно, ми маємо моніторити, а також попереджати про певні ризики, проблеми, деформації для виборчого процесу. Але хотів би звернути увагу, що від самого початку, як тільки ця тема почала обговорюватися, виникла дилема – вибори і воєнний стан. Та сама дилема, яка була в 2014 році… тоді цю проблему вирішили таким чином – треба провести вибори, і в цьому була, на мій погляд, принципова необхідність», - сказав Фесенко.

Зараз, на його думку, вдалося знайти компроміс – опозиції вдалося відстояти інтереси демократичного процесу з точки зору закріплення тієї дати проведення президентських виборів, яка закріплена в Конституції. «І тут вдалося знайти всім учасникам політичного процесу оптимальний компроміс. І далі ми маємо піклуватися про те, щоб сам правовий режим воєнного стану спрацював в інтересах національної безпеки і щоб це не вплинуло на демократичні процедури і практики, права і свободи…. Тому я думаю, що питання моніторингу та контролю є актуальними», - пояснив Фесенко.

Письменник, публіцист Костянтин Матвієнко зі свого боку додав, що «за майбутні президентські вибори тривожно з точки зору загрози максимально брудної виборчої кампанії».

Довідка УНІАН. В Україні 28 листопада набрав чинності закон про затвердження указу президента «Про запровадження воєнного стану в Україні» на 30 діб на територіях низки областей, розташованих уздовж російського кордону і придністровської ділянки українсько-молдавського кордону, а також уздовж узбережжя Чорного і Азовського морів. Воєнний стан запроваджено у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та у внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії до 26 грудня.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/83180