Прогнозується  більш жорсткіша виборча кампанія під час виборів до парламенту, ніж на президентських.

Київ. 3 грудня. УНІАН. Реальну соціологію щодо кандидатів у президенти України можна буде побачити лише у січні 2019 року.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

«В кінці січня, якщо не буде воєнного стану, ми побачимо реальну соціологію вперше за весь цей час. Бо вся соціологія, яка є зараз, - це абсолютно маніпулятивна соціологія. Це не значить, що соціологи брешуть, просто маніпуляція. Просто деякі питання формулюються з маніпулятивним характером… Часто не говорять на прес-конференціях, що в них «відмова» величезна – від 60%. І що думають ці 60%, коли відмовляються відповідати, за кого вони будуть голосувати і чи в принципі підуть на вибори - це питання», - зазначив він.

За словами експерта, головна інтрига на найближчий місяць-півтора полягає, насамперед, у тому, чи буде продовжено воєнний стан. «Перше: чи буде продовжений, чи не буде продовжений на всю країну, бо тоді буде зрозуміло, що неактуальними стають президентські вибори», - зазначив Голобуцький.

«І друга інтрига – це хто зареєструється кандидатом в президенти. Бо ми обговорюємо постійно прізвища, які невідомо, чи будуть зареєстровані, чи взагалі підуть. Бо будь-яка з тих фігур, які ми називаємо від Вакарчука до Зеленського, які не зареєструються на виборах, змінює соціологічне поле, настрої людей», - пояснив він.

Голобуцький зазначив, що президентська виборча кампанія буде жорсткою, але парламентська «ще більш хардовішою». «Після президентських виборів будуть парламентські, коли все те, що роблять кандидати в президенти, буде нам здаватися просто дитячою іграшкою, бо доля влади реально буде вирішуватись не на президентських виборах, вона буде вирішуватись на парламентських виборах», - сказав він.

Експерт переконаний, що попереду серйозна політична криза в парламенті. «Я в цьому не сумніваюсь, що в нас буде дуже довга коаліціада, буде дуже довгий процес обрання наступного уряду і буде дуже серйозне тертя в самому, хто б не став президентом. Олігархи більше не хочуть мати відносно сильного президента, яким є, наприклад, Порошенко. І вони зроблять все, щоб наступний президент мав якщо не найменшу фракцію, то не найбільшу фракцію, це точно, у наступному парламенті», - вважає Голобуцький.

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала зазначив, що для нього дивною виглядає ситуація, коли люди, які жодного разу не заявили про свої президентські амбіції, вже включені в список можливих кандидатів. «Ми втягуємося в той сценарій, який десь написаний», - вважає він.

На запитання журналістів, які наслідки для України може мати перемога на виборах президента України таких кандидатів, як Святослав Вакарчук чи Володимир Зеленський, Бала відповів: «Якщо виграє Вакарчук чи Зеленський, то є велика вірогідність того, що, можливо, політика буде будуватись по іншому».

Водночас експерт наголосив, що все одно все залежатиме від результату парламентських виборів. «На мою думку, в нас є, як у футболі, два матчі – домашній і виїзний. Якщо Вакарчук, якщо він переможе, чи Зеленський, якщо переможе, зможе сформувати більшість у парламенті, то ми можемо про щось конкретне говорити», - сказав він.

Бала додав, що в Україні існує проблема з політичною елітою. «Коли Зеленський і Вакарчук, нічого не роблячи що стосується виборчої кампанії, мають таку підтримку, це говорить про те, що громадяни не сприймають нинішніх політиків як політичну еліту. Це, насправді, наша велика проблема. Якщо система, яка добирає людей в політику не буде змінена, то в нас політична еліта так і не з’явиться», - прогнозує Бала.