У рекомендаціях розкриваються методи протистояння інформаційній війні на основі українського досвіду боротьби з російською пропагандою.

Київ. 30 листопада. УНІАН. У Києві презентовано рекомендації щодо боротьби з кремлівською пропагандою - видання "Приборкати гідру: Як протистояти інформаційній агресії Кремля?".

Як було зазначено під час презентації на прес-конференції в УНІАН, дослідження проведено групою експертів у сфері інформації, у ньому розкриваються методи протистояння інформаційній війні на основі українського досвіду боротьби з російською пропагандою.

Відео дня

"Поняття влади, впливу і війни є менш лінійним, ніж раніше, і передбачають залучення багатьох сфер: економіки, дипломатії, культурного впливу, енергетики та інформації. З огляду на це проблема сьогодні полягає в тому, як здійснити систематичні кроки для відповіді на російську інформаційну війну", - зазначив директор європейських проектів ГО "Інтерньюз-Україна" Володимир Єрмоленко.

Автори взяли до уваги і міжнародний досвід, поспілкувавшись з експертами з різних країн.

"Українці вже дійсно мають великий, на жаль, досвід з російською пропагандою. І він аж ніяк не почався в 2014 році. Те, що наша діяльність зараз і напрацювання експертів багато в чому адресовані міжнародній аудиторії, це логічно, тому що російська пропаганда спрямована не лише на Україну", - заявив медіа-експерт, радник Фонду підтримки креативного контенту Роман Шутов.

"Ми говоримо про те, що потрібно виробляти якісь спільні міжнародні, можливо навіть конвенції щодо інформаційної сфери", - додав Єрмоленко.

У виданні стверджується, зокрема, що сьогоднішня Росія використовує інформацію як інструмент домінування та війни (висновок можна зробити як на основі аналізу російських офіційних документів, так і на основі моніторингу її інформаційної практики).

"У ситуації, коли інформація дедалі більше стає зброєю, національні уряди і парламенти, а також міжнародна спільнота мають шукати шляхи роззброєння зловмисних інформаційних стратегій та інструментів. Безпека та роззброєння були ключовими принципами Гельсінського процесу 1970-х років, який став основою європейської безпеки. Сьогодні важливо застосовувати цей підхід роззброєння в інформаційній сфері для протидії зловмисним, агресивним та дезінформаційним практикам. Це "інфо-роззброєння" має брати до уваги той факт, що інструменти, які Росія використовує для здійснення своїх інформаційних операцій, є дуже гнучкими", додали експерти.

Саме тому у рекомендаціях експертного середовища до міжнародної спільноти як такої, до національних урядів та парламентів, до української виконавчої влади та парламенту, до громадянського суспільства йдеться про необхідність краще усвідомлювати загрози; посилити прозорість медійної сфери і соціальних мереж; посилити прозорість політичних та інформаційних кампаній; зміцнення демократичних наративів; розвивати медіаграмотність.

Публікація видання була підготовлена ГО «Інтерньюз-Україна» за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія» під егідою Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.