Адвокат і дружина екс-майора Управління Державної охорони Миколи Мельниченка Наталія Розинська заявила, що суд ухвалив рішення про накладення арешту на нерухомість з метою дискредитації чоловіка.

Київ. 27 листопада, УНІАН. Адвокат і дружина екс-майора Управління Державної охорони Миколи Мельниченка Наталія Розинська вважає, що кримінальна справа проти нього відкрита з метою «політичного тиску».

Про це було заявлено на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Адвокат Розинська повідомила, що звернулася до Інтерполу щодо неможливості оголошення Мельниченка в міжнародний розшук «через політичні обставини і політичний тиск» та політичні переслідування. При цьому вона наголосила, що Мельниченко має «статус політичного біженця з 2001 року і перебуває в США на законних підставах».

Наталія Розинська також стверджує, що має документи щодо того, «як Генеральна прокуратура України дає розпорядження контррозвідці України», щоб співробітники контррозвідки стежили за нею та її чоловіком в іншій державі, де вони мають статус біженців. За словами Розинської, вони звернуться до Міністерства юстиції США і з’ясовуватимуть законність таких дій.

Розинська зазначила, що подані відповідні документи, у яких міститься вимога передати справу «за надуманими звинуваченнями проти майора Мельниченка» з Генпрокуратури до іншого правоохоронного органу.

«Ми вимагаємо викликати пана Луценка (генпрокурора України Юрія Луценка - УНІАН) у якості свідка у справі, як мені здається, про надумані звинувачення майора Мельниченка, тому що Луценко був свідком тих подій - 2002-2004 роки, активним учасником тих подій (касетного скандалу й акцій протесту проти тодішнього президента України Леоніда Кучми - УНІАН).

В свою чергу,  адвокат Тетяна Лежух-Вовк зазначила, що у травні 2018 року Печерський райсуд Києва ухвалив рішення про надання дозволу на затримання Мельниченка на підставі того, що «він нібито ухиляється від слідства і місце його знаходження не відоме».

Вона наголосила, що цю ухвалу суду оскаржено. За словами Лежух-Вовк, Мельниченко хворіє і тому йому важко прибути в Україну, а також є загроза його життю, тому було заявлено клопотання про здійснення досудового розслідування «в дистанційному режимі, зокрема, проведення допиту у режимі відеоконференції».

За словами адвоката, ГПУ надіслало запит до відповідних органів США, але на цей запит ще немає офіційної відповіді.

За словами Лежух-Вовк, недавно з’ясувалося, що у вересні 2018 року суди винесли чотири ухвали, якими накладалося арешт на нібито майно Мельниченка. Разом з тим адвокат стверджує, що все те майно «належить третім особам» або є майном Розинської, яке вона придбала ще до вступу в шлюб з Мельниченком.

Своєю чергою Наталія Розинська додала, що суд ухвалював такі рішення з метою дискредитації її чоловіка.

Адвокат Розинська наголосила, що готуються документи до Європейського суду з прав людини, щоб "добитися справедливого рішення".

Як повідомляв УНІАН, восени 2000 року Мельниченко оприлюднив нібито записи розмов тодішнього президента Кучми з іншими українськими високопосадовцями, що призвело до так званого касетного скандалу.

Відповідно до інформації, наданої Департаментом контррозвідки СБУ від 11 квітня 2018 року, Мельниченко фактично проживає в м. Метючен, штат Нью Джерсі, США.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/83072