Йдеться про моніторинг у сферах якості життя людини, її здоров'я та захисту довкілля; державної політики в гуманітарній сфері; стану дотримання прав людини та ефективності реформування системи нацбезпеки.

Київ. 27 листопада. УНІАН. Національна спілка письменників України, громадська організація «Рада з екологічної безпеки» та Конфедерація журналістських організацій України підписали Меморандум про створення механізму моніторингу якості життя в Україні та українців поза межами України.

Підписання меморандуму відбулося під час круглого столу в УНІАН.

Як зазначив представник Конфедерації журналістських організацій України, кандидат історичних наук, голова Всеукраїнської громадської організації «Чесне слово» Володимир Омельчук, підписання меморандуму спрямоване на «вирішення проблем створення механізму подолання викликів у зовнішній та внутрішній сфері завдяки створенню системи моніторингу якості цих процесів, насамперед, якості життя в Україні».

Один з учасників підписання меморандуму, голова «Ради екологічної безпеки України», кандидат юридичних наук Сергій Орєхов пояснив, що екологи спільно з письменницькою спільнотою та журналістами вирішили створити «спільний державницький блок, спрямований на спільне забезпечення національних інтересів».

«Наше завдання - постійно забезпечувати майбутнє наших громадян. Ми не задоволені становищем у Міністерстві екології України, яке якісно не реалізувало жодної екологічної програми. Державний аудит виявив мільярдні порушення у витраченні бюджетних коштів при реалізації державних програм», - сказав Орєхов.

Представник організації повідомив, що ними було розпочато перемовини щодо залучення міжнародних інвестицій у вирішення проблем екологічної безпеки.

«Ми всі об'єднуємося, щоб дати відсіч злочинам у сфері якості життя людини. Заради майбутніх поколінь», - констатував Орєхов.

Крім того, він відзначив відсутність закону, який би захищав активістів-екологів. «Ми це виправимо і будемо ініціювати закон із захисту екологічних активістів», - повідомив голова організації.

Своєю чергою, голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський зауважив, що питання екологічної культури та екологічної безпеки для України є надзвичайно важливим.

Він відзначив низку проблемних питань у цій сфері. «Можна говорити про екологічну безграмотність населення, практично поголовну. І про екологічну безвідповідальність влади усіх рівнів, від місцевих влад до найвищої», - сказав Сидоржевський.

У меморандумі зазначається, що до основних напрямів співробітництва сторони відносять, зокрема, розробку та реалізацію спільних програм моніторингу якості життя в Україні та українців поза її межами.

Темами для розгляду та розробки програм визначається все те, що стосується кола питань «Людина - Родина - Нація - Країна». Головними напрямами будуть проекти, пов’язані з моніторингом у таких сферах: якість життя людини, зокрема, її здоров'я та захист довкілля; державна політика в гуманітарній сфері; стан дотримання прав людини в Україні; ефективність реформування системи національної безпеки України.

Так, під час заходу Орєхов та Сидоржевський поставили свої підписи під меморандумом. Третій підписант меморандуму – голова Конфедерації журналістських організацій України Юрій Бондар.

Фото з прес-конференції:https://photo.unian.net/ukr/themes/83068