Вони також вважають, що необхідно терміново розробити нове законодавство про державні закупівлі.

Київ. 26 листопада. УНІАН. Асоціація підприємців та промисловців - постачальників товарів, робіт і послуг для державних потреб оголосила про запуск нової платформи для моніторингу порушень у системі держзакупівель Prozorro, а також закликала владу до спільної розробки нового законодавства про державні закупівлі.

Про це під час прес-конференції в УНІАН розповів президент Асоціації підприємців та промисловців - постачальників товарів, робіт і послуг для державних потреб, голова комісії «За прозорість закупівель» Володимир Доброскок.

«Минуло вже три роки, як була запущена система Prozorro. Наша асоціація спочатку підтримувала саму систему державних закупівель, яка була дійсно величезним кроком уперед. Спочатку при запуску системи ставилися ключові цілі - побороти корупцію в сфері держзакупівель, зробити доступною інформацію щодо будь-яких торгів, спростити процедуру участі для учасників і постачальників державних потреб, і найважливіше - заощадити бюджетні кошти. Попри це, питання про боротьбу з корупцією, завдяки якому спочатку «розкрутилася» Prozorro, - її на сьогодні не те що не подолали, а вона збільшилася. З'явилися чергові «договорняки», незрозумілі учасники, які зривають торги, відбувається демпінг», - заявив Доброскок.

За даними опитування, проведеного асоціацією серед двохсот учасників торгів на платформі Prozorro, рівень довіри до системи держзакупівель впав до 15% з 90% на момент запуску.

При цьому 75% учасників висловили категоричну недовіру системі, ще 10% - не змогли відповісти.

За словами Доброскока, чесні учасники торгів у системі продовжують стикатися з демпінгом - на тендери виходять недобросовісні учасники, які ставлять «будь-які ціни, аби виграти».

«В результаті торги або зривалися, або потім постачальник був не в змозі виконати свої умови, а гроші пропадали з бюджету. Ми вже пропонували, як з цим боротися - необхідно забезпечення виконання договору у вигляді гарантій. Друге - це чітко виписані вимоги до учасників, тобто учасником не може бути хтось, хто захотів, а потім не в змозі виконати. Третє - аукціони не повинні проводитися в три етапи, мають бути нові правила, адже це породжує корупцію з боку майданчиків. За нашими джерелами, з боку Prozorro стала продаватися інформація - 500 дол. за розкриття інформації, яку ціну поставив учасник», - сказав президент асоціації.

За його словами, для моніторингу «держзакупівель з кричущими порушеннями, щоб була реакція правоохоронних органів», вже з 1 грудня буде запущена спеціальна платформа.

«Ми ухвалили на раді асоціації рішення про створення платформи «За прозорість на Прозорро», куди ми запрошуємо громадські організації, журналістів, замовників, учасників, народних депутатів, уряд. У нас буде дві секції - буде повідомлятися про порушення з боку замовників, з огляду на передвиборчу кампанію, і з іншого боку - розробка нового закону «Про державні закупівлі», а може і двох, що було б більш правильним. Для нас принципово, щоб це зрушило з мертвої точки. І за результатами роботи платформи ми будемо повідомляти українському народові про те, що відбувається сьогодні в держзакупівлі», - сказав Доброскок.

Він підкреслив, що на сьогодні необхідна розробка двох нових законів у сфері державних закупівель.

«Необхідно розробити кілька законів - перший для простих тендерів, закупівель таких товарів як бензин, м'ясо, продукти харчування - тобто речі, які регламентовані ГОСТами і по них дуже просто проводити процедури. Чітко виписується кваліфікація, яка необхідна для постачальників. І окремо потрібен закон для складних процедур, тому що не можна одним законом прописати закупівлю вершкового масла і складного медичного обладнання або будівельних робіт», - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, система Prozorro була поширена в Україні на всіх державних замовників з 1 серпня 2016 року у разі проведення закупівель товарів вартістю понад 200 тис. грн і послуг - понад 1,5 млн грн. Ключовим критерієм перемоги в тендері в рамках Prozorro є ціна, а економія державних коштів досягається за рахунок конкуренції за ринковим принципом. У 2017 році Україна провела державні закупівлі в системі Prozorro на суму 500,3 млрд грн.

У жовтні 2018 року Рахункова палата України почала вже третю з початку року перевірку системи електронних державних закупівель Prozorro.