За їхніми словами, даний законопроект призведе до того, що Національний банк стане неконтрольованим державним органом з найпотужнішим впливом на економіку.

Київ. 21 листопада. УНІАН. Ухвалення законопроекту про ліквідацію Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, та розподіл його функцій між Національним банком і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку (2413-а) призведе до руйнування правового поля регулювання небанківського фінансового ринку.

Про це заявили учасники прес-конференції в УНІАН: генеральний директор Асоціації «Об'єднання фінансових установ» (ОФУ) Вікторія Волковська; віце-президент Національної асоціації кредитних спілок (НАКСУ) Людмила Кравченко; генеральный директор Асоциацii "Страховий Бiзнес" В’ячеслав Черняховський; генеральний  директор Української асоціації інвестиційного бізнесу Андрій Рибальченко; голова правління ГО Всеукраїнське об'єднання споживачів страхових послуг «Страховий захист» Василь Дарков; голова Ради Асоціації «Бюро кредитних історій України» Антоніна Паламарчук; директор Національної Асоціації недержавних пенсійних фондів та Адміністраторів недержавних пенсійних фондів (НАПФА) Тетяна Шевкун; правозахисник, ГО  "Стоп корупцii" Ігор Бондарчук; народний депутат України Максим Поляков; завiдувач кафедри УФП ХНЕУ iм. Семена Кузнеця, заслужений економіст України, доктор економічних наук, професор Наталiя Внукова.

«Закон йде під гаслом підвищення ефективності регулювання та нагляду. Підвищення ефективності Національний банк бачить у виведенні ринку з-під регуляторних законів, таким чином, отримавши можливість регулювати ринок своїми нормативними актами, тобто, за своїми поняттями. Адже з 2014 року регуляторні акти Нацбанку виведені з-під реєстрації в Мін'юсті, що включало в себе перевірку нормативних актів на відповідність Конституції, антикорупційному законодавству, рішенням Європейського суду з прав людини. Сьогодні Нацбанк хоче себе ще більше вивести з-під законів держави», - акцентувала голова ради Асоціації «Бюро кредитних історій України» Антоніна  Паламарчук.

Вона підкреслила, що в разі прийняття законопроекту в другому читанні, Національний банк стає неконтрольованим державним органом «з найпотужнішим впливом на економіку, тому що всі його рішення є обов'язковими до виконання».

У своєму виступі на прес-конференції народний депутат України Максим Поляков зазначив, що в даному законопроекті не порушується питання захисту прав споживачів фінансових послуг.

«Одне з найболючіших питань - це те, що відсутне таке питання як захист прав споживачів, тому що його просто немає в Нацбанку. До того ж, ми отримали висновок юридичного департаменту Верховної Ради, де є ключові тези, чому даний законопроект не може з'явитися у Верховній Раді. Він антиконституційний, адже Національний банк стає не просто суперрегулятором, а по суті - йде створення окремої гілки влади. Якщо на сьогодні Національна комісія регулюється власним законодавством, то далі вона підходить під нормативні акти Нацбанку. І лише на розсуд самого Нацбанку проводитимуться будь-які зміни», - сказав депутат Поляков.

За його словами, у самого Нацбанку немає розуміння кількості компаній і людей, які працюють на небанківському фінансовому ринку.

«На жаль, один з лобістів скупив кілька страхових компаній і розраховує, що після реформи вдасться провести «чистку» і залишиться 5-10 страхових компаній», -  зазначив  він.

«Зрозуміло, що є проблеми на страховому ринку і є «схеми», але пропоновані зміни не мають до цього стосунку. А найстрашніше, що ніхто не намагається реально провести реформу », - додав Максим Поляков.

У свою чергу, генеральний директор асоціації «Об'єднання фінансових установ» Вікторія Волковська також закликала депутатів не голосувати за даний законопроект.

«Ми звертаємося до депутатів з проханням голосувати проти законопроекту. По-перше, це звуження ринку, яке призведе до того, що послуги стануть дорожчими, а споживачами фінансових послуг є кожен з нас. По-друге, це непрозорі й незрозумілі правила. Всі обговорення і гучні заяви не відповідають тому, що в дійсності написано в законопроекті, який доопрацьований до другого читання. Він має велике відмінність від того законопроекту, який був запропонований у 2015 році», - сказала вона.

За її словами, за три роки відбулося багато змін у законодавстві щодо регулювання небанківського фінансового ринку.

«Зараз ми маємо зрозумілі умови з ліцензування та розкриття прав власності, звітності та реагування на скарги споживачів наших послуг. У кожному департаменті такого органу регулювання як Нацкомфінпослуг є відділ захисту прав споживачів, чого немає в інших регуляторів на фінансовому ринку. Ми виступаємо проти, тому що хочемо зберегти фінансовий ринок, свої робочі місця, довіру споживачів, яку вдалося утримати протягом останніх років», - підсумувала вона.

Правозахисник ГО "Стоп корупії" Ігор Бондарчук оголосив колективне звернення до САП,  НАБУ, НАЗК  та  підкреслив, що "Законопроект 2413-а у тому вигляді в якому він є, несе за собою корупційні ризики та ручне управління фінансовим сектором України". 

Учасники прес-конференції закликали всіх активістів висловити власну точку зору щодо законопроекту 2413-а (про СПЛІТ)  біля стін Верховної Ради України  та приєднатись до масштабної акції протесту яка відбудеться завтра, 22 листопада 2018 року.