Київ. 21 січня. УНІАН. Обсяг виробництва молока в Україні в 2015 році може скоротитися на 0,5-1,5% порівняно з 2014 роком через важке фінансове становище, в якому опинилися виробники.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив економіст департаменту технічного співробітництва Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

«За умови, що ситуація буде такою, як зараз, і не погіршуватиметься, ми прогнозуємо, що цього року виробництво молока може знизитися на 1-1,5%, в кращому разі – на 0,5%. Витрати на виробництво молока зросли, а ціна не змінилася, і вона невисока порівняно з витратами», - сказав Ярмак.

Відео дня

За його словами, поголів'я корів у господарствах населення в 2015 році може скоротитися на 3,5-4%, а в сільгосппідприємствах – на 2-2,5% порівняно з минулим роком.

«Зниження поголів'я відбуватиметься в найменш ефективних господарствах, в яких виробництво молока не є пріоритетною галуззю. Ті підприємства, які професійно займаються молоком, планують у середньому збільшити поголів'я на 4-4,5% і продуктивність на 8-9%», - зазначив Ярмак.

За словами президента «Асоціації виробників молока» Андрія Дикуна, також присутнього на прес-конференції, в 2014 році через девальвацію гривні молочний бізнес в Україні в цілому був збитковим, оскільки максимальна закупівельна ціна на молоко залишалася на рівні 2013 року - близько 5 грн/кг, а виробничі витрати зросли в рази.

«Говорити сьогодні про прибуткове молочне скотарство в 2014 році, на жаль, не можна», - сказав він.

Дикун зазначив, що в нинішній ситуації виробники молока в лютому будуть змушені підняти ціни на свою продукцію на 10-20 коп./кг.

Проте це навряд чи позначиться на ціні готової молочної продукції, запевнив голова ради директорів асоціації «Спілка молочних підприємств» Вадим Чагаровський, який також брав участь у прес-конференції. За його словами, на даний час цінова межа для молочної продукції досягнута, і переробники не ризикнуть підвищувати ціни, боячись втратити покупців.

Тому, на думку Чагаровського, найближчим часом українська молочна галузь буде вимушена посилити експортні позиції.

«Я прогнозую, що українська молочна галузь змінить структуру виробництва і продажу молочних продуктів і буде більше орієнтована на експорт. Це має стратегічне значення для галузі, тому що сьогодні надходження валюти для переробників є вкрай необхідним, тому що підприємства в досить важкому стані», - сказав Чагаровський.

За його словами, найперспективнішими експортними ринками для молочної продукції з України на даний час є країни Африки і Азії, тоді як Європейський Союз навряд чи стане для неї важливим ринком збуту.

«Але є певні категорії продуктів, з якими, на мій погляд, ми можемо успішно конкурувати (в ЄС – УНІАН). Ми можемо конкурувати у виробництві продуктів «бізнес для бізнесу», ми успішно виробляємо молочні суміші для McDonalds. Тому ми можемо цей канал розробляти. Я думаю, що там ми будемо успішними», - зазначив Чагаровський.

Крім того, українські переробники молока можуть виробляти продукцію під Private Label для європейських торговельних мереж, а також експортувати автентичну українську молочну продукцію, яка користуватиметься попитом у діаспори.

Втім, звіт європейських ветеринарів про результати інспекції українських молокопереробних підприємств, без якого експорт молочної продукції з України до ЄС неможливий, за словами заступника міністра аграрної політики і продовольства з питань євроінтеграції Владислави Рутицької, буде готовий у червні-липні поточного року. При цьому Рутицька повідомила, що Мінагропрод домовився з Єврокомісією про те, що квоти на безмитний експорт української молочної продукції на європейський ринок почнуть діяти лише після публікації звіту.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України прогнозує зростання виробництва молока в країні в 2015 році на 0,6% - до 11,34 млн. тонн. За даними Держстату, виробництво молока в Україні в 2014 році зросло на 0,4% порівн