Активісти заявляють, що поліція не захистила їх від радикалів під час акції в Києві з нагоди Всесвітнього дня пам'яті трансґендерних людей 18 листопада.

Київ. 20 листопада. УНІАН. Правоохоронці не забезпечують належний рівень захисту учасників акцій трансгендерів.

Про це заявили учасники прес-конференції в УНІАН на тему «Вбивства та насильство на грунті трансфобії: наскільки безпечно жити в Україні» з нагоди Всесвітнього дня пам'яті трансгендерних людей, який відзначається сьогодні, 20 листопада. Прес-конференція організована за підтримки Альянсу громадського здоров'я.

Відео дня

За словами трансгендерного активіста Деміона Хорта, сьогоднішній день присвячений усім жертвам трансфобії у світі. Він додав, що кількість жертв насильства невідома. «У нас статистика подібних злочинів не ведеться. У нас це зводиться до кейсів про хуліганство, про побутове насильство, й акцент про те, що мова йде про злочини на грунті ненависті, на грунті трансфобії, просто не стоїть», - сказав Хорт.

Своєю чергою, Інна Ірискіна, яка у громадській організації «Інсайт» координує трансгендерний напрям, повідомила, що ця організація до дня пам'яті трансгендерних людей щороку проводить марш на їхню підтримку. За її словами 18 листопада у Києві мав відбутися третій «Транс-марш», який планувався заздалегідь, проводилася відповідна підготовча робота. «Ми на цей марш, крім загальної програми, присвяченої цьому дню, висували також конкретні вимоги до Української держави, до нашої влади. Ці вимоги пов’язані, власне, з тими проблемами, які мають трансгендерні люди», - сказала вона.

Як зауважила Ірискіна, інформація про марш відкрито поширювалася, і з’явилася реакція різних праворадикальних організацій, які оголосили про проведення акції, спрямованої проти маршу трансгендерних людей.

За словами Ірискіної, організатори маршу були змушені перенести місце його проведення, і спочатку було визначено Михайлівську площу, але потім місцем збору стала територія біля червоного корпусу Київського національного університету ім. Тараса Шевченка на вулиці Володимирській.

«У нас йшли перемовини з поліцією з цього приводу, і поліція нам обіцяла, що вона гарантує нам безпеку і гарантує можливість проведення акції, незважаючи на всі ці погрози і наміри протидіяти з боку тих праворадикалів», - повідомила Ірискіна.

Водночас, за її словами, поліція змінила місце проведення заходу, спрямувавши учасників у бік станції метро «Університет». «Коли ми вже там біля метро зібралися, виявилося, що взагалі вони марш нам забезпечити не можуть, ні в якому вигляді. Ми були змушені проводити мітинг просто там, біля метро», - сказала Ірискіна і додала, що активісти підготували тематичні плакати і промови. «У цей час ті праворадикали вже туди підтягнулися. Летіли з їхнього боку димові шашки. Поліція з цього приводу нічого не робила. Тобто, замість того, щоб якось їх стримувати і відтісняти звідти, вона почала нас досить жорстко заганяти в метро, не даючи навіть можливість у такому обмеженому вигляді акцію цю завершити», - заявила представник громадської організації «Інсайт».

«І я ці дії розцінюю як те, що акцію нам зірвала саме поліція. Фактично. Тобто, вона не виконала ті обов’язки, які вона мала виконати. Замість того, щоб стримати противників цієї акції, вони змусили нас її припинити», - сказала вона.

У свою чергу активістка Анастасія Єва-Домані повідомила, що в день акції бачила, як поблизу університету ультраправі організації проводили контракцію, а навколо них було багато правоохоронців.

За її словами, біля станції метро «Університет» участь в акції на підтримку трансгендерів брали близько 50-60 осіб, а сама акція тривала близько трьох хвилин.

«Не встигла Інна (Ірискіна) договорити свою промову, ми стояли з плакатами, працювала преса, як раптом з боків почалося відсування нас до станції метро, до дверей. Спочатку навіть не було зрозуміло, що це, але потім ми здогадалися, що поліція вирішила припинити це все заздалегідь. Це було дуже неприємно», - сказала Єва-Домані.

За її словами, кількість представників радикальних організацій, які без перешкод жбурляли в учасників акції димові шашки, становила близько 20 чоловік. На її переконання, поліція могла легко завадити діям радикалів і дати можливість спокійно провести акцію трансгендерів. «Поліція не збиралась забезпечувати цей порядок і проводити акцію навіть не в тому масштабі, як було заплановано, але хоча б на одному місці», - наголосила Єва-Домані.

Як нагадав Хорт, в Україні всі мають право на вільні збори та висловлення своєї думки і проведення мирних акцій. «Саме в цьому випадку це право було повністю порушене, зневажене і ніяк не підтримане правозахисними органами», - сказав він.

Хорт нагадав, що під час маршу двоє людей постраждали. За його словами, у 2017 році правовим ЛГБТ-центром «Наш світ» було зафіксовано 206 випадків нападів на грунті гомофобії і трансфобії, з них 5 – на грунті трансфобії.

За словами Ірискіної, одна з вимог маршу стосувалася того, щоб злочини, скоєні через гендерну ідентичність на грунті ненависті, були відображені у Кримінальному кодексі, аби відповідальних за напади можна було притягти до відповідальності. Вона наголосила, що те саме стосується антидискрімінаційного законодавства, де немає заборони дискрімінації за гендерною ідентичністю.

Окремо вона відзначила, що жертви нападів серед трансгендерів часто не звертаються до поліції через страх, що правоохоронці замість допомоги чинитимуть додатковий пресинг.

Як повідомила Єва-Домані, торік учасникам маршу пам’яті у Києві вдалося пройти від Софійської площі до Золотих воріт і виступити там з промовами, і тоді ультраправі поводилися пасивно порівняно з цим роком. «І це велика різниця… Але у цьому році дуже різко змінилося. Вони використовують кожну акцію, щоб напасти. Це вже фізичне, психологічне насилля. І добре видно, що щось відбулося, що нічого не розслідується, що у них стало більше можливостей і організаційно, і фінансово», - додала вона.

Як повідомляв УНІАН, 18 листопада в Києві мав пройти «Транс-марш» на підтримку транс-спільноти, але через події біля станції метро «Університет» не відбувся. Марш ініціювала громадська організація «Інсайт».

«Подія сталася біля станції метро «Університет». Саме біля входу у підземку збиралися учасники акції, які, відповідно до заявки, своїм заходом хотіли привернути увагу суспільства до проблем трансгендерних людей. Натомість представники інших організацій, які проводили захід у парку імені Тараса Шевченка, намагалися влаштувати провокацію, прибувши до станції метро. З метою не допустити конфлікту поліція розділила учасників. У цей час невідомий чоловік застосував газовий балончик, у результаті чого двом людям знадобилася медична допомога», - повідомили в поліції.

Учасники маршу хотіли висловити вимоги до Міністерства охорони здоров’я, Міністерства внутрішніх справ та інших установ про оприлюднення плану впровадження МКХ-11 (Міжнародної класифікації хвороб), щоб медичні діагнози, пов’язані з трансгендерністю, більше не належали в ній до категорії психічних захворювань.

Також активісти мали намір виступити з вимогою затвердження нового клінічного протоколу з медичної допомоги трансгендерам. Крім того, у планах учасників маршу були вимоги зняти заборону на усиновлення/удочеріння для трансгендерних людей; включити ознаки гендерної ідентичності до законодавства про протидію дискримінації; включити гендерну ідентичність до переліку ознак, за якими прояви насильства мають розглядатися як злочини на грунті ненависті.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/82905