Київ. 21 січня. УНІАН. Національний банк України своїми нормативними актами обмежує доступ до банківських послуг кримчан з українським громадянством, які переїхали на територію материкової України до 16 березня 2014 року, оскільки такі громадяни не можуть одержати статус внутрішньо переміщених осіб.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили правозахисники, які подали позов до Окружного адміністративного суду міста Києва з вимогою скасувати відповідні постанови НБУ.

«Можливостями уникнути неприємностей, які пропонує Національний банк України, можуть скористатися лише внутрішньо переміщені особи, тобто кримчани, які переїхали на материкову частину України після 16 березня 2014 року. Цією можливістю не можуть скористатися ті, хто залишається в Криму. Для тих кримчан, які виїхали давно і не мають можливості прописатися на материковій частині України, вирішення проблеми не існує», - сказав експерт регіонального центру з прав людини Сергій Заєць.

Відео дня

За словами експерта, згідно з чинним законодавством кримчани, які зберегли українське громадянство, фактично діляться на три групи: громадяни, які мають кримську прописку і проживають на території Криму; громадяни, які мають кримську прописку і переїхали на територію материкової України після 16 березня 2014 року, і громадяни, які мають кримську прописку і переїхали до 16 березня 2014 року.

При цьому повний доступ до банківських послуг можуть мати лише ті кримчани, які переїхали на територію України після 16 березня 2014 року і одержали статус внутрішньо переміщених осіб.

«Дехто пропонує виходити з ситуації шляхом повідомлення неправдивих відомостей про час переїзду на материкову частину України. Але повідомлення неправдивих відомостей, потім – використання тієї довідки, яка включає неправдиві відомості про те, що особа є внутрішньо переміщеною, тягне за собою кримінальну відповідальність», - зазначив Заєць.

За словами юриста Українського Гельсінкського союзу з прав людини Дарини Свиридової, багато кримчан на даний момент не можуть відновити свій статус резидента України. У зв'язку з цим група правозахисників звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва із стратегічним позовом про скасування постанов НБУ, що стосуються статусу резидента для кримчан.

«Українським Гельсінкським союзом підтримано стратегічну судову справу, яка порушує питання про скасування цих постанов Нацбанку в частині, яка дискримінує кримчан за місцем проживання. Ми сподіваємося на позитивне вирішення цієї справи», - сказала Свиридова.

Як повідомляв УНІАН, 16 березня 2014 року в результаті нелегітимного референдуму з питання про статус Криму самопроголошена кримська влада заявила про входження автономії до складу Російської Федерації.

7 травня Національний банк України заборонив українським банкам працювати в Криму до закінчення російської окупації, а з 24 липня запровадив надзвичайний режим роботи банківської системи в Донецькій, Луганській областях і АР Крим.

Постановою правління НБУ №699 від 3 листопада 2014 року Національний банк України прирівняв фізичних і юридичних осіб, які зареєстровані і постійно проживають на території вільної економічної зони "Крим", до нерезидентів. Пізніше Нацбанк скасував рішення про визнання нерезидентами переселенців з Автономної Республіки Крим, які проживають на материковій частині України.

В Україні з 27 вересня набрав чинності закон про створення вільної економічної зони на тимчасово окупованій території України, що визначає особливості економічної діяльності в Криму і Севастополі. Згідно із законом, ВЕЗ «Крим» запроваджується в межах двох адміністративно-територіальних одиниць України: Автономної Республіки Крим і міста Севастополя.