Зниження ліміту не сприятиме припиненню контрабандного ввезення товарів з-за кордону, проте зіграє на руку українським імпортерам зарубіжної продукції і вітчизняним інтернет-магазинах.

Київ. 15 листопада. УНІАН. Зниження порогу на безподаткові пересилання товарів фізичним особам у міжнародних поштових та експрес-відправленнях із 150 євро до 100 євро призведе до подорожчання для українців замовлених в інтернеті товарів на 40-50%.

Про це в УНІАН заявили учасники прес-конференції: президент поштово-логістичної групи Meest Group Ростислав Кісіль; засновник Асоціації інтернет-споживачів України Ян Ружичка; голова Комітету з електронної комерції Інтернет-асоціації України Олександр Ольшанський; засновник Укр-Китай Логістика В'ячеслав Лисенко; фінансовий директор Post International Олег Базалійський

«Державна фіскальна служба (ДФС) цілий рік проспала і спохопилася наприкінці року, 26 жовтня, зібравши нас повідомити, що не може реалізувати пункти закону, який має набути чинності з 1 січня 2019 року щодо «трьох посилок» (про оподаткування кожної четвертої посилки на одну фізособу на місяць - УНІАН) і пропонує зменшити бар'єр до 22 євро. І тільки завдяки публічному висвітленню проблеми, ДФС змінила свою риторику і запропонувала зробити не 22 євро, а 100 євро з 1 липня 2019 року. Але ми впевнені, що це лише перехідний період, і до 22 євро все одно дійдуть», - сказав президент поштово-логістичної групи Meest Group Ростислав Кісіль..

За його словами, питання зниження порогу на безподаткові пересилання товарів фізичним особам у міжнародних посилках відповідно до змін у Податковому кодексі є дуже болючим як для громадян всередині країни, так і для багатомільйонної української діаспори, а також для людей на заробітках.

«Упродовж останніх чотирьох років цей бар'єр зменшувався з 300 євро. Це обмежує можливість придбати товари без податку з-за кордону. Також постраждають величезна діаспора і люди на заробітках, які дають близько чверті бюджету України, і дуже багато допомагають своїм близьким. Адже за статистикою кожній четвертій родині з-за кордону приходить допомога і це дуже важливо», - повідомив Ростислав Кісіль.

Президент Meest Group Ростислав Кісіль зазначив, що на даний момент готуються зміни до Митного кодексу, згідно з яким, митом пропонується обкладати не різницю між сумарною фактурною вартістю і лімітом, а вся фактурна вартість.

«Згідно з проектом закону, податки доведеться платити від всієї суми. Відповідно, якщо ви замовляєте товар на 110 євро при ліміті 100, доведеться сплатити мито 10-15% з усієї суми і на це накручується податок на додану вартість. І вийти на 40-50% збільшення ціни товару. Це приховані податки», - заявив він.

Також Ростислав Кісіль наголосив, що обмеження торкнуться лише фізичних осіб.

«Що дивно, для фізичних осіб зменшують бар'єр до 100, але для юридичних осіб, ФОПів, підприємців залишають бар'єр до 150 євро. Виходить, що великі ритейл-компанії, маючи створені у собі десятки тисяч ФОПів, ввозитимуть товар і продаватимуть його з тією націнкою, яку вони вважають за необхідну», - сказав він.

Як зазначив  у своєму виступі на прес-конференції засновник логістичної компанії «Укр-Китай Логістика» В'ячеслав Лисенко, різниця націнки, яку виставляють українські інтернет-магазини, може сягати 500% початкової вартості, наприклад, товару в китайському інтернет-магазині.

«Торгівлю в інтернеті не зупинити в усьому світі. Незрозуміло, чому Україна це робить. У Китаї будь-які законодавства посилюють роботу ринку, а у нас - обов'язково стримують. Все це вигідно ритейлу, який робить націнку в 200 і навіть 500%. А ви все це самі могли купити в Інтернеті набагато дешевше. Якщо це законопроект про припинення контрабанди, то, на мою думку, контрабандисти як возили іншими каналами, так і продовжать це робити», - сказав він.

У свою чергу, голова комітету з електронної комерції Інтернет-асоціації України Олександр Ольшанський наголосив, що в проекті змін до Податкового кодексу цифра надходжень від введення нового ліміту на відправлення в сумі 6,3 млрд грн нічим не обґрунтована і не підтверджена розрахунками.

«До того ж, йдеться про фізосіб. Гроші, які отримали в руки фізичні особи, вже оподатковано. І те, що зараз робить Міністерство фінансів - воно просто займається відвертим грабунком людей, які вже заплатили податки зі своїх зарплат», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, ввезення на митну територію України товарів, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 100 євро, з 1 липня 2019 року обкладатиметься податком на додану вартість згідно з проектом закону «Про внесення змін до Податкового кодексу і деяких інших законодавчих актів щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів», який 8 листопада Верховна рада ухвалила в першому читанні. Крім того, ініціюються зміни до Митного кодексу щодо оподаткування міжнародних поштових відправлень.

Раніше Міністерство фінансів України спільно з Державною фіскальною службою ініціювало введення оподаткування на міжнародні посилки, які ввозяться в Україну, якщо їх вартість перевищує 22 євро. Однак ініціативу вчергове було відкинуто Мінфіном через «шквал критики», незважаючи на те, що лобісти апелювали до європейських норм.

У грудні 2017 року Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України і деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2018 році», згідно з яким одна людина зможе отримати лише три міжнародні посилки на місяць. При цьому сумарна вартість товарів у кожній з них не повинна перевищувати 150 євро. А починаючи з четвертої такі відправлення обкладатимуться ПДВ, митом і акцизом. Таке обмеження має почати працювати з 1 січня 2019 року. При цьому експерти припускають, що «скандальний закон» не запрацює напередодні «передвиборчих перегонів». Крім того, ні уряд, ні митниця, ні оператори досі не розробили механізму його реалізації. ДФС, у свою чергу, визнала, що не може реалізувати норми цього закону через відсутність розуміння впровадження механізму відстеження посилок.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/82847