Київ. 19 січня. УНІАН. Департамент технічного регулювання і метрології Міністерства економічного розвитку і торгівлі затримує видачу дозвільних документів з технічного регулювання і сертифікації, заявив представник асоціації «Підприємств з сертифікації та оцінки відповідності», заступник директора науково-виробничого підприємства «Карті» Едуард Манко на прес-конференції в УНІАН.

Водночас, присутній на прес-конференції заступник директора департаменту технічного регулювання і метрології Мінекономрозвитку Олександр Гіленко зазначив, що затримки з видачею ліцензій не є системними.

«На сьогодні міністерством проведено глибокий аналіз, який виявив порушення окремих органів сертифікації», - сказав Гіленко.

Відео дня

Також чиновник зазначив, що Мінекономрозвитку доручило Національному агентству акредитації приділяти особливу увагу організаціям і лабораторіям, які проводять сертифікацію транспортних засобів.

«Були випадки надання 509 сертифікатів (на транспортні засоби – УНІАН) за день, коли машини, що перетнули кордон у Львівській області, одержували сертифікат у Запоріжжі, хоч фізично не могли встигнути зробити це за день», - підкреслив Гіленко.

При цьому, згідно з версією Манка, деякі затримки в процесі оформлення документів все ж таки існують.

«Основна схема – це схема призначення органів оцінки відповідності та сертифікації. Після отримання акредитації орган подає пакет документів в департамент технічного регулювання (Мінекономрозвитку – УНІАН), і йде повторна перевірка, яка може тривати більш як півроку», - зазначив Манко.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 15 січня прийняла закон про адаптацію українського законодавства до норм Європейського Союзу у сфері технічних регламентів і оцінки відповідності.

Законом передбачається об'єднати норми Законів "Про підтвердження відповідності", "Про стандарти, технічні регламенти і процедури оцінки відповідності" і декрету Кабінету міністрів від 10 травня 1993 року №46-93 "Про стандартизацію і сертифікацію", одночасно визначаючи їх як такі, що втратили силу, а також пропонується внести зміни до ряду законодавчих актів України.