Соціологи відзначають, що зменшується кількість людей, які не будуть брати участь у виборах у випадку, якщо до другого туру потраплять Порошенко і Тимошенко.

Київ. 13 листопада. УНІАН. У другому турі виборів президента України лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко виграє у всіх своїх імовірних супротивників, які можуть пройти до другого туру, а чинний президент Петро Порошенко - програє усім кандидатам, які можуть пройти у другий тур.

Про це свідчать результати спільного соціологічного дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, Українським центром економічних та політичних досліджень ім. О.Разумкова та Соціологічною групою «Рейтинг», що були презентовані сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Другий тур президентських виборів. Ми задали декілька пар, і, власне, пар з кандидатів, які реально мають шанси потрапити у другий тур. Тенденція одна – Тимошенко виграє в усіх заданих нами парах, а Порошенко програє в усіх заданих нами парах. Зокрема, у парі Тимошенко-Порошенко 29% готові підтримати Тимошенко, 14% - Порошенка”, - сказав керівник СГ «Рейтинг» Олексiй Антипович.

Також, якщо у другому турі змагатимуться Тимошенко і співголова фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко, 29% готові підтримати Тимошенко, а 16% - Бойка. 38% не голосуватимуть за жодного з цих кандидатів, а 17% - не визначилися.

У разі потрапляння в другий тур лідера «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка, за Тимошенко проголосують 27%, а за Гриценка – 20%. Ще 36% не голосуватимуть за жодного кандидата, а 17% - не визначились.

При цьому, у разі протистояння Тимошенко і українського шоумена, співзасновника "Студії "Квартал 95" Володимира Зеленського, Тимошенко матиме 26%, Зеленський – 23%. Ще 35% не голосуватимуть за жодного кандидата, а 16% - не визначились.

Якщо у другому турі змагатимуться Порошенко і Бойко, тоді чинний президент отримає 17%, а Бойко – 20%. Ще 44% не голосуватимуть за жодного з цих кандидатів, а 19% - не визначились.

У парі Порошенко-Гриценко чинний президент набере 14%, лідер “Громадянської позиції” – 26%. Ще 41% не голосуватиме, а 19% - не визначились.

У парі Порошенко-Зеленський за чинного главу держави проголосує 15%, за Зеленського - 28%. Ще 39% не голосуватимуть, а 18% - не визначилися.

Водночас Антипович сказав, що до другого туру ще далеко, тому багато людей не визначилося або не будуть брати участь у другому турі.

“На даний час потихеньку зменшується кількість людей, які не будуть брати участь у виборах у випадку, якщо до другого туру потраплять Порошенко і Тимошенко. І таке зменшення буде відбуватись і надалі по всіх парах, адже люди звикають з думкою, що в другому турі буде такий чи такий кандидат”, - сказав він.

Опитування було проведено 19 жовтня – 2 листопада 2018 року. Було опитано 10 тисяч респондентів віком від 18 років в усіх областях України (без врахування АР Крим та окупованих територій Донецької і Луганської областей). Статистична похибка вибірки становить не більш як 1%.