Київ. 19 січня. УНІАН. Департамент технічного регулювання і метрології Міністерства економічного розвитку і торгівлі затримує видачу дозвільних документів з технічного регулювання і сертифікації, заявив представник асоціації «Підприємств з сертифікації та оцінки відповідності», заступник директора науково-виробничого підприємства «Карті» Едуард Манко на прес-конференції в УНІАН.

«Основна схема – це схема призначення органів оцінки відповідності й сертифікації. Після отримання акредитації орган подає пакет документів до департаменту технічного регулювання (Мінекономрозвитку – УНІАН), і йде повторна перевірка, яка може тривати більш як півроку», - зазначив Манко.

За словами представника асоціації, такі затримки можуть бути викликані відновленням корупційних схем у Мінекономрозвитку, що передбачають матеріальною вигоду чиновників за оперативне надання статусу органу оцінки відповідності й сертифікації.

Відео дня

Також Манко сказав, що представники асоціації відзначають відновлення корупційних схем з сертифікації автомобільного транспорту, що ввозиться на територію України.

«Нині, наскільки я знаю, там ще відроджується схема сертифікації старих автомобілів, яка передбачає сертифікацію автомобілів, що не відповідають чинним стандартам», - зазначив Манко.

За словами начальника управління міжнародного співробітництва Національного агентства з акредитації, вартість сертифікації одного такого автомобіля оцінюється в 600-900 грн.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 15 січня прийняла закон про адаптацію українського законодавства до норм Європейського Союзу в сфері технічних регламентів та оцінки відповідності.

За Закон "Про технічні регламенти і оцінку відповідності" (№1065) проголосував 251 народний депутат при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Законом передбачається об'єднати норми Законів "Про підтвердження відповідності", "Про стандарти, технічні регламенти і процедури оцінки відповідності" і декрету Кабінету міністрів від 10 травня 1993 року №46-93 "Про стандартизацію і сертифікацію", одночасно визначаючи їх такими, що втратили силу, а також пропонується внести зміни до ряду законодавчих актів України.