Представники громадських організацій добровольців та учасників бойових дій заявили, що надають два тижні українській владі для прийняття рішення щодо подальшої діяльності «Тедіс Україна».

Київ. 12 листопада. УНІАН. Активісти закликали владу прискорити кримінальне розслідування і ввести санкції проти найбільшого дистриб'ютора тютюнових виробів «Тедіс Україна» за можливий зв'язок компанії з фінансуванням тероризму на Донбасі.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявила керівник Всеукраїнської громадської організації «Об'єднання добровольців» Олена Живко.

Вона зазначила, що серед засновників «Тедіс Україна» досі залишається компанія росіянина Ігоря Кесаєва «Мегаполіс Холдинг», який є власником одного з виробників зброї в Росії - "Заводу ім. В. Дегтярьова".

«Сьогодні у нас триває війна, і неприпустимим є факт, що намісники Януковича, який сьогодні під слідством і втік до Росії, люди, які мають заводи в Росії, ведуть в Україні свій бізнес. Ми, як представники волонтерів, добровольців, учасників бойових дій, будемо робити усе можливе для того, щоб російського сліду не було в Україні», - наголосила Живко.

Присутній на прес-конференції представник громадської організації «Український союз учасників АТО» Сергій Лейченко зазначив, що, незважаючи на те, що на сході країни п'ятий рік ведеться війна, з України триває фінансування країни-агресора.

«Тедіс» це так званий «троянський кінь» для України. Янукович втік, а бізнес сім'ї працює і далі. Досить цього хаосу. Ми вимагаємо від влади рішучих дій. Ми повинні заблокувати і забрати з України цей «кривавий бізнес», який фінансує країну-агресора», - заявив він.

Як повідомила Живко, громадська організація звернулася до Верховної Ради, Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ і Ради національної безпеки і оборони України із закликом ввести санкції проти "Тедіс Україна" за можливий зв'язок компанії з фінансуванням тероризму на сході.

«Ми хочемо, аби була дана оцінка, чи є в діяльності компанії кримінальні порушення, і щоб Верховна Рада звернулася до Ради національної безпеки і оборони, щоб «Тедіс Україна» була внесена до санкційного списку, всі активи були заблоковані і компанія припинила свою діяльність на території України», - заявила Живко.

Вона зазначила, що організація надає два тижні українській владі для прийняття рішення щодо подальшої діяльності «Тедіс Україна».

«Якщо ви цього не зробите, найближчим часом буде здійснено блокування офісів компанії по всій території України, адже іншого виходу у нас немає. Наші побратими на сході поклали свої життя, і ми не можемо дозволяти власникам військових заводів у Росії і просто будь-яким росіянам вести тут бізнес. Нехай працюють українські компанії, створюють робочі місця і платять податки в Україні», - сказала Живко.

Як повідомляв УНІАН, 8 листопада учасники російсько-українських військових дій на Донбасі, серед яких і бійці «Об'єднання добровольців», вийшли на акцію протесту проти діяльності фірми - тютюнового монополіста «Тедіс Україна».

Довідка УНІАН. Компанія "Тедіс Україна" (колишня назва «Мегаполіс-Україна») була створена російським дистриб'ютором «Мегаполіс» у 2010 році. Фактично за півтора року «Мегаполіс-Україна» поглинула усіх інших дистриб'юторів тютюнових виробів в Україні. Російська «Мегаполіс» належить бізнесмену Ігорю Кесаєву.

Антимонопольний комітет України у жовтні 2015 року розпочав розслідування справи про порушення компанією «Тедіс Україна» конкурентного законодавства, і тільки наприкінці грудня 2016 року наклав на неї штраф у розмірі 431,2 млн грн.

Наприкінці квітня 2017 року компанія повідомила, що її кінцевими бенефіціарами є український бізнесмен Борис Кауфман і два громадянина Великої Британії - Річард Даксбері і Річард Доріан Фенхальц.

1 червня 2017 року Господарський суд Києва відмовив ТОВ «Тедіс Україна» у задоволенні позову до Антимонопольного комітету України, який визнав вказане товариство монополістом на українському ринку тютюнових виробів.