Україна є антирекордсменом в Євросоюзі за кількістю ДТП і за тяжкістю їх наслідків.

Київ. 12 листопада. УНІАН. Сьогодні в Україні розпочинається Тиждень безпеки дорожнього руху.

Про це на прес-конференції в агентстві УНІАН повідомив Національний координатор ВООЗ Міністерства охорони здоров’я з питань безпеки дорожнього руху, директор Київської міжрегіональної філії ДП Український науково-дослідний інститут медицини транспорту МОЗ України Юрій Чорний.

Відео дня

Він зазначив, що це другий етап Тижня безпеки дорожнього руху і триватиме він до 18 листопада.

Чорний зауважив, такі Тижні відбуваються декілька років поспіль. За його словами, основним завдання цього Тижня безпеки дорожнього руху є привернути уваги суспільства до проблем, пов’язаних з дорожньо-транспортними пригодами.

Чорний поінформував, що в Україні внаслідок ДТП «ми щодня маємо близько 13 загиблих і близько 100 травмованих». За його словами, Україна є «антирекордсменом в ЄС» за кількістю ДТП і за тяжкістю їх наслідків.

Чорний повідомив, що 15 листопада буде проходити Національний форум з безпеки дорожнього руху, в якому візьмуть участь у тому числі іноземні фахівці і на якому вивчатиметься досвід різних країн, зокрема, Ізраїлю.

Завтра, додав він, відбудеться семінар-практикум для керівників автотранспортних підприємств та відповідальних за безпеку на транспорті. За його словами, також відбудеться загальнонаціональна акція «Здай кров - врятуй життя» зі здачі крові для лікування постраждалих у ДТП.

Крім того, Чорний повідомив, що 16 листопада в загальноосвітніх навчальних закладах у взаємодії з регіональними підрозділами Міністерства освіти і науки України буде проведено єдиний національний урок «Безпека на дорозі - безпека життя».

«Основним лозунгом цього Тижня безпеки дорожнього руху є пасок безпеки, і ми хочемо привернути увагу різними заходами, щоб люди використовували його», - наголосив Чорний.

Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький зазначив, що проведення таких акцій, як Тиждень безпеки дорожнього руху, є дуже важливим, бо вони спрямовані на те, щоб суттєво знизити кількість ДТП в Україні, особливо тих, де є травмовані та загиблі.

Генеральний директор Директорату з безпеки на транспорті Міністерства інфраструктури України Антон Щелкунов наголосив, що урядом щорічно виділяються кошти на безпеку дорожнього руху. За його словами, у 2018 року виділено 2,6 мільярди гривень, а на 2019 рік передбачається – 2,5 млрд гривень.

Він зазначив, що у 2018 році урядом було, зокрема, «на суму 690 мільйонів гривень передбачено придбання спеціального технічного приладдя для встановлення стану алкогольного та наркотичного сп’яніння, придбання та обладнання транспортних засобів Національної поліції мобільними пристроями контролю за дотриманням правил дорожнього руху з функціями фото- і відеофіксації…».

За його словами, Міністерство інфраструктури України запровадило пілотний проект щодо заходів підвищення безпеки дорожнього руху на автомобільних дорогах загального користування, який фінансується за кошти ЄС.

Щелкунов також повідомив, що цим проектом, зокрема, передбачено встановлення 180 об’єктів освітлення пішохідних переходів, освітлення аварійно-небезпечних ділянок автомобільних доріг протяжністю 122 км, 127 об’єктів-світлофорів на пішохідних переходах та на автомобільних перехрестях.

Щелкунов повідомив, що міністерство запропонувало зміни до постанови Кабінету міністрів України щодо правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, якими пропонується запровадити використання пасків безпеки, використання тахографів.

Довідка.

Тиждень безпеки дорожнього руху в Україні відбувається двічі на рік у рамках Десятиліття дій з безпеки дорожнього руху 2011-2020 р.р., проголошеного Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН № 64/255 від 10.05.2010, та з метою підвищення безпеки дорожнього руху в Україні.

Захід проходить за участі представників МВС, Національної поліції України, Міністерства інфраструктури України, Моторного транспортного страхового бюро України, Державного підприємства «Український науково-дослідний інститут медицини транспорту» МОЗ України, Міжнародного Благодійного Фонду «Допомоги постраждалим внаслідок дорожньо-транспортних пригод», інших державних та громадських організацій, які опікуються питаннями безпеки дорожнього руху.

Мета нинішнього тижня: акцентувати увагу на вихованні дорожньої культури серед усіх учасників руху, й, зокрема, на важливості користування ременями безпеки у транспортних засобах; донести до свідомості громадян, що безпека залежить від кожного з нас; сприяти практичній взаємодії служб та відомств, які працюють у сфері безпеки дорожнього руху, об’єднати їх зусилля задля зменшення аварійності на дорогах; вкотре привернути увагу державних інституцій до проблеми безпеки руху.

Щорічно до заходів, що проходять в рамках Тижня безпеки дорожнього руху в усіх регіонах України,  долучаються біля 20 млн українців.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/82794