Київ. 16 січня. УНІАН. Фахівці в галузі міжнародних відносин заявляють, що висновки Міністерства закордонних справ України про недоцільність припинення участі України в СНД шкодять національним інтересам України.

Про це сказав на прес-конференції в УНІАН надзвичайний і повноважний посол України, фахівець в галузі міжнародного права Володимир Василенко.

За його словами, МЗС України займає «непатріотичну, некваліфіковану і шкідливу для національних інтересів позицію».

Відео дня

«Я прошу чітко зазначити, що керівництво МЗС діє на шкоду національним інтересам України. Чому? Тому що будь-які форми участі України в СНД суперечать інтеграційному курсу України, вони суперечать Угоді про асоціацію (угоді про асоціацію між Україною та ЄС-УНІАН)», - сказав він.

За його словами, і в уряді, і у Верховній Раді на сьогодні є «п’ята колона, яка працює на те, щоб, не дай Бог, не допустити ухвалення постанови про припинення участі України в СНД».

У свою чергу народний депутат України, голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення і контролю за діяльністю дипломатичної служби Комітету Верховної Ради у закордонних справах Борис Тарасюк зазначив, що МЗС багато років займало принципову проукраїнську позицію, і його здивувало, що «на засіданні комітету у закордонних справах один з представників керівництва МЗС виступав проти навіть такої м’якої форми, як припинення участі України в органах СНД».

Відповідаючи на уточнююче запитання, чи надавало МЗС офіційні висновки з цього питання, Тарасюк відповів: «Надавало, негативна позиція».

«Працюючи над цим проектом постанови фактично з березня минулого року, я повинен констатувати, що психологія рабства все ще як рік після Євромайдану присутня в коридорах влади України. Ця рабська психологія фактично стримує прийняття рішень, які відповідають національним інтересам України, в тому числі припинення участі України в органах СНД. Ця рабська психологія досі діє в деяких міністерствах, які дають загальні обтічні висновки про недоцільність виходу України з участі в органах СНД, мовляв, це може завдати збитків», - сказав він. На переконання Тарасюка, це «тривожна тенденція», яка має змусити громадянське суспільство фактично привернути увагу до того, що робиться в українських коридорах влади.

Як повідомляв УНІАН, 14 березня 2014 року Тарасюк вніс на розгляд парламенту законопроект про денонсацію Угоди про створення СНД (№0074).