Концерти оркестру відбудуться 6, 7 і 8 червня 2019 року в Оперному театрі, філармонії, а також на Потьомкінських сходах.

Київ. 31 жовтня. УНІАН. В Одесі в рамках міжнародного музичного фестивалю ODESSA CLASSICS - 2019 виступить легендарний Цюріхський камерний оркестр та відомий скрипаль Даніель Хоуп.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив президент фестивалю, народний артист України Олексій Ботвінов, анонсуючи 5-й фестиваль, що відбудеться в Одесі 1 - 9 червня 2019 року.

За словами Ботвінова, Хоуп, який є нині музичним керівником Цюріхського камерного оркестру, став артистом-резидентом (artist-in-residence) ODESSA CLASSICS – 2019. Музикант уклав угоду з ODESSA CLASSICS, за якою впродовж трьох років зобов'язується давати мінімум два концерти в рамках кожного фестивалю.

Ботвінов звернув увагу, що Цюріхський оркестр вперше приїде в Україну, і цей масштабний міжнародний культурний проект стає можливим завдяки підтримці Посольства Швейцарії в Україні.

Надзвичайний та повноважний посол Швейцарії в Україні Гійом Шойрер у своєму виступі на прес-конференції зазначив, що концерти Цюріхського камерного оркестру відбудуться 6, 7 та 8 червня в Оперному театрі Одеси, в Одеській філармонії, а також пройде безкоштовний концерт на Потьомкінських сходах просто неба.

«Мені дуже приємно повідомити, що швейцарське посольство є одним зі спонсорів проведення цього фестивалю. Нам дуже приємно брати участь в організації такої культурної події», - додав посол.

Шойрер наголосив на важливості проведення фестивалю одразу з кількох точок зору: економічної, туристичної, а також з точки зору приваблювання до України та її розвитку.

«Швейцарія в цьому репутаційному аспекті має славу країни, в якій проходять численні міжнародні фестивалі. По всьому світу існують міста, які закріпили за собою репутацію музичних центрів, і в Україні завдяки проведенню ODESSA CLASSICS таким містом з відомою музичною репутацією є тепер не тільки Львів із Львівським джазовим фестивалем, але також і Одесса. Одесса закріплює за собою місце в світі, репутацію міста, куди можна приїхати послухати музику не тільки шанувальникам класичної музики, а музики загалом. І вони отримують в нагороду крім концерту можливість відвідати надзвичайно гарне місто, тобто подвійну вигоду від візиту», - переконаний Шойрер.

За словами Ботвінова, у концертній програмі Цюрихського оркестру в рамках фестивалю в Одесі буде дуже різноманітна музична палітра. «Це від класики до романтики, починаючи від творів Моцарта, у виконанні яких вони є наразі еталоном якості у світі, творів Вівальді, буде музика Грига, будуть джазові композиції. І також є бажання у Даніеля Хоупа представити якийсь сучасний український твір. Це зараз якраз у процесі уточнення», - сказав Ботвінов.

Він повідомив, що за три тижні буде оприлюднено повну програму фестивалю на офіційному сайті ODESSA CLASSICS, де також буде інформація про придбання квитків. Вартість квитків, за словами Ботвінова, на будь-який концерт фестивалю стартуватиме від 50 грн. «З самого початку ми хотіли, щоб фестиваль був доступним для людей з різним рівнем матеріального статку», - пояснив президент фестивалю.

Він зауважив, що реалізація квитків на концерти розпочнеться вже через два – три тижні, одразу після оголошення програми ODESSA CLASSICS – 2019.

«Будуть і квитки, й абонементи на всі фестивальні концерти. Це ми робимо відповідно до європейської практики раннього анонсування та раннього продажу квитків, щоб любителі музики як з нашої країни, так і з інших країн могли заздалегідь запланувати поїздку до Одеси, щоб насолодитись програмою. У нас програма фестивалю як 2018 року, так і 2019-го абсолютно відповідає поняттю «ТОП-рівень». Тобто в нас дійсно будуть виступати найкращі артисти сучасності зі своїми найактуальнішими програмами, проектами», - наголосив Ботвінов.

*** Цюріхський камерний оркестр (Zürcher Kammerorchester; ZKO) входить до ТОП-5 найкращих камерних колективів Європи. Карта міжнародних гастролей ZKO дуже широка, а майданчики, на яких виступають музиканти - найвищого класу: від лондонського Альберт-холу до найбільших залів європейських країн, США, Азії і Південної Африки. У 2017 році оркестр був нагороджений Echo Klassik за два CD в категорії Klassik ohne Grenzen («Класика без кордонів»).

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/82595