У організації зауважують, що підкуп виборців, зловживання адмінресурсом та фінансування агітації не з виборчих фондів є поширеними практиками серед кандидатів.

Київ. 31 жовтня. УНІАН. Громадянська мережа ОПОРА закликає Верховну Раду України зняти перешкоди для ефективної превенції і розслідування злочинів проти виборчих прав громадян.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев.

Відео дня

Коментуючи виклики, з якими країна входить у наступну президентську кампанію, він наголосив: «Внаслідок невиконання державою своїх зобов’язань щодо проведення повноцінної виборчої реформи, на жаль, у нас не відбулося змін у профільне законодавство. І найбільш критичною невирішеною проблемою залишається забезпечення невідворотності покарання за виборчі злочини».

Клюжев відзначив, що, як засвідчує досвід попередніх загальнонаціональних виборів, підкуп виборців, зловживання адміністративними ресурсами, фінансування агітації не з виборчих фондів є «поширеними практиками серед кандидатів».

Представник організації зауважив, що цього року у Верховній Раді було зареєстровано урядовий законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства» (№8270), який стосується «забезпечення невідворотності покарання за виборчі злочини».

«На жаль, парламент ще не приступив до його розгляду і ухвалення. І ми закликаємо Верховну Раду скористатися тим невеличким часовим лімітом, який залишився, для того, щоб зняти перешкоди для ефективної превенції і розслідування злочинів проти виборчих прав громадян», - наголосив Клюжев.

Крім того, він відзначив, що внутрішнє переміщення осіб, наявність тимчасово окупованих територій та масштабна трудова мобільність населення між регіонами України вимагає від держави повноцінної інформаційної кампанії щодо можливості зміни відповідними групами громадян місця голосування без зміни виборчої адреси.

«Така процедура в чинному законодавстві для таких груп громадян існує, але досі держава жодного разу не проводила належним чином інформування громадян про те, що така процедура є», - наголосив представник ОПОРИ і додав, що соцопитування показують непоінформованість громадян про таке своє право на загальнонаціональних виборах.

Серед іншого, відзначив Клюжев, органи державної влади та силові відомства необхідно закликати заздалегідь розробити комунікаційні міжвідомчі платформи щодо реагування на безпекові виклики на виборах президента.

«Насамперед, мова йде про об’єктивний аналіз ситуації на прифронтових територіях щодо можливості організації на них голосування», - додав він.