Ця реформа має враховувати посилення прозорості і відкритості діяльності комісії.

Київ. 31 жовтня. УНІАН. У Громадянській мережі ОПОРА закликають до проведення внутрішньої реформи Центральної виборчої комісії.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев.

Відео дня

Він зазначив, що «ми уникнули ризиків дестабілізації майбутніх президентських виборів через проведення їх старим складом Центральної виборчої комісії».

«Якщо б парламент не розв’язав цю політичну кризу навколо Центральної виборчої комісії, учасники виборів мали би можливість політично вмотивовано дискредитувати старий склад Центральної виборчої комісії, посилаючись на його нелегітимність», - сказав Клюжев.

Наразі ж, додав представник ОПОРИ, новий склад ЦВК перейшов до виконання своїх повноважень. «Ми закликаємо громадянське суспільство, органи державної влади, міжнародних партнерів України консолідувати зусилля щодо початку внутрішньої реформи Центральної виборчої комісії», - наголосив він.

Як пояснив Клюжев, ця реформа, на думку представників ОПОРИ та її партнерів у громадському та експертному середовищі, має враховувати посилення прозорості і відкритості діяльності комісії. «Перший простий крок може включати оприлюднення порядків денних, проектів рішень Центральної виборчої комісії, стенограм і протоколів засідання комісії. Для того, щоб суб’єкти виборчого процесу і зацікавлені сторони мали реальні можливості планувати свою взаємодію з Центральною виборчою комісією, реагувати на певні проекти рішень», - пояснив представник організації.

Він додав, що попередні склади ЦВК таку внутрішню реформу не провели, та висловив сподівання на початок такої реформи найближчим часом.

Крім того, представник ОПОРИ відзначив, що, враховуючи попередній досвід виборів президента України, «низький професійний рівень окружних і дільничних виборчих комісій є дестабілізуючим фактором».

«Масові ротації в складі цих комісій і недостатня підготовленість їх провокували політичні конфлікти або створювали організаційні складнощі. Центральна виборча комісія, окружні виборчі комісії, тренінговий центр ЦВК мають можливості реалізувати певні програми з навчання членів виборчих комісій», - сказав Клюжев.

Він закликав потенційних кандидатів у президенти та партії заздалегідь проводити внутрішні заходи з відбору компетентних потенційних членів виборчих комісій, а також забезпечити певний мінімальний стандарт навчання для претендентів на здійснення функції адміністрування виборів.