У Києві платформа відкритих онлайн-курсів Prometheus представила курс, присвячений реформам в Україні

Курс від провідних українських реформаторів є безкоштовним та складається з 5 блоків.

Київ. 30 жовтня. УНІАН. У Києві платформа масових відкритих онлайн-курсів Prometheus представила курс «Механіка реформ», присвячений реформам в Україні, що реалізуються після Революції гідності.

Відео дня

Презентація курсу відбулася під час прес-конференції в УНІАН.

Як зазначив один із авторів курсу, реформатор державних закупівель, співзасновник cистеми електронних держзакупівель ProZorro Олександр Стародубцев, під час підготовки курсу необхідно було знайти баланс теорії та практики.

«У нас від реформ, як і від багато чого іншого, у суспільства не завжди правильні очікування. І це, в першу чергу, тому що ці реформи не завжди нормально прокомуніковані. І ми намагалися, люди, які безпосередньо брали участь у реформах, розповісти про те, з одного боку, як це було, а з іншого боку – дати якусь теоретичну рамку, як це буває», - сказав він.

Своєю чергою, інший співавтор курсу, радник прем’єр-міністра України по роботі з парламентом Ярослав Железняк зауважив, що «3-4 роки тому, коли ми прийшли для того, щоб впроваджувати реформи, нам дуже не вистачало базових знань та практичних порад, як, куди бігти, як приймати закони, які процеси відбуваються, що нам потрібно робити для того, щоб координувати свою діяльність з парламентськими фракціями».

Так, він висловив сподівання, що представлений курс та його поради будуть корисними для «майбутнього покоління».

«Для того, щоб вони вже не гаяли часу, свої ресурси на те, щоб здобути ці знання. Щоб дивились на це, радились з нами і, можливо, використовували цей досвід, а, можливо, впроваджували нові механізми», - зазначив радник прем’єра.

Железняк додав, що його частина курсу стосується співпраці з парламентом, зокрема, в частині законопроектів.

«Намагалися дати менше теорії, більше практики», - зауважив радник прем’єра.

Також інший співавтор курсу, виконувач обов’язків керівника державного підприємства «Прозорро. Продажі» Олексій Соболєв зазначив, що реалізатори реформ зазнавали помилок, оскільки були недосвідченими.

«Свої гулі ми набили самі», - сказав він.

«І дуже було б класно, якщо б хтось нам порадив типу такого курсу попереднього… У нас було б гуль менше і зараз дійсно легше», - додав Соболєв.

Співзасновник та керівний партнер StudyDive Юрій Бугай, який також є одним з авторів курсу, зазначив, що своїм курсом автори намагалися надихнути людей, як мінімум, на «перший крок».

«Показуючи, чому необхідні зміни, як їх починати, ми в той же час намагалися показати, що насправді це не є щось неймовірно складне», - сказав він.

Бугай висловив думку, що курс «Механіка реформ», в першу чергу, буде цікавий тим, хто працює в регіонах.

Крім того, директор Департаменту зв’язків з громадськістю та ЗМІ «UA:Суспільне» Вікторія Сидоренко зауважила, що «Суспільне» «з радістю долучилося до цієї ідеї – створити такий курс, оскільки реформа «Суспільного» вперше відбувається в Україні в той час, коли в інших країнах світу історія суспільних мовників нараховує десятки років, сотню років, як, наприклад, ВВС».

«В Україні це тільки один рік і 10 місяців, коли з 31 зовсім різної телерадіокомпанії з кожного куточка країни ми намагаємося побудувати суспільного мовника, єдине ЗМІ, що не належить ні бізнес-групам чи олігархам, ні державі, а виключно громадянському суспільству України», - сказала вона.

Так, пояснила Сидоренко, автори курсу мають на меті пояснити роль суспільного мовника і в Україні, і у світі: у чому полягає мета його діяльності та як він працює.

«Найважливіше в цьому курсі - це, насправді, не про «Суспільне», не про ProZorro, не про медичну реформу. З моєї точки зору, цей курс більше про сам механізм реформ», - зазначила вона.

Спікером від «Суспільного» у проекті став голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія. До розробки курсу також долучилися, зокрема, гендиректор ПАТ «Укрпошта» Ігор Смілянський та виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Як зазначили учасники заходу, курс від провідних українських реформаторів, який складається з 5 блоків, є безкоштовним та вже доступний на платформі Prometheus. Загалом очікується, що курс прослухають близько 5 тисяч осіб.

Самій платформі Рrometheus днями виповнюється 4 роки, і на сьогодні має вже має понад 700 тисяч слухачів.