На думку політтехнологів, у разі перемоги на президентських виборах у Грузії опозиційного кандидата Грігола Вашадзе, його соратнику Михеілу Саакашвілі може бути надане грузинське громадянство та він, ймовірно, буде призначений на державну посаду.

Київ. 29 жовтня. УНІАН. Директор Агентства моделювання ситуацій (АМС) Віталій Бала та  заступник директора АМС Олексій Голобуцький вважають, що результати президентських виборів у Грузії можуть суттєво вплинути на перебіг президентської кампанії в Україні.

Про це вони заявили на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький відзначив, що у разі перемоги на грузинських виборах кандидата від об'єднаної опозиції «Сила в єдності» Грігола Вашадзе, колишній президент Грузії та екс-голова Одеської обласної державної адміністрації Михеіл Саакашвілі може повернутися в Грузію.

«Ці вибори можуть вплинути на вибори в Україні. Вони дуже цікаві тим, що у разі перемоги соратника Михеіла Саакашвілі Грігола Вашадзе, він може амністувати Саакашвілі та надати йому громадянство. Це буде дуже цікавий крок, якщо Саакашвілі повернеться в Україну як представник грузинського уряду чи посла», - зауважив Голобуцький.

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала зазначив, що Вашадзе у разі перемоги може призначити Саакашвілі «якимось спецпредставником» або своїм радником.

Віталій Бала додав, що колишній спікер грузинського парламенту Давіт Бакрадзе, який був близьким соратником Саакашвілі та посів третє місце під час першого туру виборів та набрав понад 10% вже встиг заявити, що підтримує Вашадзе.

«Все йде до того, вся соціологія показує, що у другому турі є всі шанси в опозиціонера Вашадзе виграти вибори президента Грузії та ми можемо стати свідками достатньо цікавих подій. Це може суттєво вплинути на президентську кампанію в Україні, якщо Саакашвілі захоче в Україну втрутитись. Зрозуміло проти кого буде це втручання», - переконаний експерт.

Як повідомляв УНІАН, у Грузії відбудеться другий тур виборів президента.

28 жовтня в Грузії відбувся перший тур президентських виборів, в якому взяли участь 25 кандидатів. За результатами підрахунку 99,57% бюлетенів, жоден із кандидатів не набрав більше 50% голосів. Це означає продовження виборів у другому турі між лідерами перегонів Саломе Зурабішвілі, яку підтримує правляча партія «Грузинська мрія», і Гріголом Вашадзе - кандидатом від об'єднаної опозиції «Сила в єдності».

Розрив між Зурабішвілі (38,66%, або 614 964 голосів) і Вашадзе (37,7%, або 599 662 голосів) становить 1%.

ЦВК опрацювала майже всі дані з 3 705 виборчих дільниць. Остаточні офіційні дані буде оголошено після розгляду всіх скарг, що надійшли в процесі голосування.