Можна очікувати подальшого зростання цін на газ, якщо громадськість ніяк не відреагує на це підвищення.

Київ. 25 жовтня. УНІАН. Підвищення вартості газу для населення на 23,5% із 1 листопада цього року є політичним кроком і економічно необгрунтоване.

Про це в ході прес-конференції в УНІАН заявили голова фракції ВО «Батьківщина» в Київраді Володимир Бондаренко; голова Спілки власників житла України Олексій Кучеренко; голова ініціативи Юлії Тимошенко «Центр захисту киян» Віталій Нестор.

«Усе це давно вийшло за межі правового поля, й саме тому вже два з половиною роки суд розглядає позов Юлії Тимошенко до Кабміну з приводу економічного обґрунтування ціни на газ. Якщо ви (уряд - УНІАН) упевнені, що це економічно обгрунтована ціна, то проведіть уже цей суд», - сказав Олексій Кучеренко.

Він зазначив, що можна очікувати подальшого зростання цін на газ, якщо громадськість ніяк не відреагує на це підвищення.

«Якщо зараз українська громадськість адекватно не відреагує, то чекайте підвищення ще на 60%, яке вже практично оголошено, а потім ще на 90%. Це експеримент, який перевіряє поріг чутливості нації. Якщо нація з'їсть це підвищення, то воно продовжиться», - сказав Кучеренко.

Голова фракції ВО «Батьківщина» в Київраді Володимир Бондаренко повідомив, що 24 жовтня біля Адміністрації президента в Києві та біля обласних адміністрацій у регіонах України пройшла масова акція проти підвищення цін на газ.

«Такі акції пройшли по всій Україні. Підвищення вартості газу сколихнуло людей», - сказав Бондаренко.

Він підкреслив, що питання про ціну на газ не стояло б так гостро, якби влада реалізовувала програму з енергомодернізації житла, що могло б значно знизити споживання газу й теплової енергії.

«Він (мер Києва Віталій Кличко) не розуміє або не хоче розуміти, що магістральний шлях київської міської влади в сфері енергоресурсів має лежати в термоізоляції будинків, яка на нульовому рівні в Києві, в переході на нетрадиційні джерела енергії. Про це розмов немає», - зазначив він.

«Нам минулого року вдалося встановити в майже ста будинках ІТП (індивідуальні теплові пункти), й отримали реальну економію на 40% теплоносія. Уявляєте, якби сьогодні в усіх 12 тис. будинків столиці поставити ІТП й на 40% заощадити енергію», - додав він.

Своєю чергою голова ініціативи Юлії Тимошенко «Центр захисту киян» Віталій Нестор повідомив, що підвищення тарифів має відповідати зростанню рівня життя населення, чого зараз немає.

«Ми зараз проводимо моніторинг того, чи є на сьогодні обгрунтування й послідовність у діях Київської міськадміністрації, «Київводоканалу», уряду України щодо підвищення тарифів на газ, водопостачання, електроенергію та інші послуги. Адже населення України заслуговує справедливих і економічно обгрунтованих тарифів, і не можна одним політичним рішенням підвищити тарифи. Якщо підвищуються тарифи, то мають зростати заробітні плати, пенсії та інші умови соціального забезпечення кожного громадянина. Якщо цього не відбувається, немає необхідності підвищувати тарифи», - сказав Нестор.

Водночас він не виключив подачу позову до суду, якщо постанова про підвищення цін на газ набуде чинності.

«Ми на себе беремо зобов'язання проаналізувати постанову, яка буде підписана прем'єр-міністром України, й звернутися до Окружного адміністративного суду Києва з метою зупинити дію цієї постанови та надалі визнати її протиправною й скасувати цю постанову в зв'язку з її необгрунтованістю», - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України з 1 листопада підвищив ціну на газ для населення на 23,5% - до 8550 грн за тис. кубометрів.