Селище  Коцюбинське все ще ризикує залишитися без опалення.

Київ. 23 жовтня. УНІАН. Селище Коцюбинське, що входить до складу Ірпінської міської ради, не отримає газ для запуску котелень, поки не вирішить питання з боргом перед Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» в розмірі 27,68 млн грн, й тому ризикує залишитися без опалення цієї зими.

Про це під час прес-конференції в УНІАН  повідомили  депутати Коцюбинської селищної ради Сергій Даніш та  Олексій Зінкевич, а також член виконавчого комітету Коцюбинської селищної ради Богдан Слюсаренко 

Відео дня

Як заявив член виконавчого комітету Коцюбинської селищної ради Богдан Слюсаренко: «Нафтогаз України» так само, як і облгаз, сказав, що поки не заплатимо борги, не підпишемо хоча б договір про реструктуризацію, ніякого газу в борг нам давати не буде, й красти, як це було минулого року, теж нам не дадуть».

Слюсаренко нагадав, що борг перед НАК «Нафтогаз України» виник через те, що минулої зими сільський голова Ольга Матюшина вчинила неправомірні дії, коли почала відбір газу для котелень селища, не маючи на це дозвільних документів. Після цього НАК оштрафував Коцюбинське за несанкціонований відбір блакитного палива.

За словами Слюсаренка, селище поки не може розраховувати на гроші з Резервного фонду, про що йому заявили в Міністерстві регіонального розвитку і будівництва.

«Мені сказали, що ні з якого Резервного фонду вам давати гроші ніхто не буде, оскільки в законі чітко зазначено, що з Резервного фонду можуть давати гроші лише тоді, коли вже буде безпосередньо надзвичайна ситуація. Тобто, якщо у нас розморозить систему, як це було в Алчевську, лише тоді виділять гроші з Резервного фонду й зможуть реалізувати ремонт усієї системи. Це буде протягом п'яти днів, як мені сказали, з'їдуться бригади з усієї України, щоб за кілька днів усунути цю проблему», - сказав він.

Богдан Слюсаренко зазначив, що поки єдиним виходом із ситуації, що склалася, є реструктуризація боргу перед «Нафтогазом» із паралельним отриманням лімітів на газ на цей опалювальний сезон, причому на рахунках селища є 43 млн грн, проте вони заарештовані виконавчою службою через борг перед компанією «Крайбуд» за роботи з ремонту системи каналізації.

В свою чергу, депутат Коцюбинської селищної ради Сергій Даніш акцентував, що два тижні тому депутатський корпус ухвалив рішення про виділення 2 млн грн на погашення боргу перед «Крайбудом», щоб розблокувати рахунки селища, але це рішення блокується, в тому числі Матюшиною, яку на цей момент селищна рада вже вдруге відсторонила від займаної посади.

«Багато малювали дорожніх карт вирішення, але на сьогодні ми не бачимо, аби щось у цьому напрямку рухалось. Близько двох тижнів тому ми зібрали депутатською більшістю сесію й проголосували зміни до бюджету, затвердили тарифи, але на сьогодні виконання цих рішень не відбувається», - підсумував  Сергій Даніш.

Як повідомляв УНІАН, раніше Кабінет міністрів України ухвалив рішення про початок опалювального сезону з 15 жовтня.