Вони наголошують на необхідності забезпечити можливість українцям з тимчасово окупованих територій отримувати пенсії без необхідності реєструватися як ВПО.

Київ. 18 жовтня. УНІАН. Представники громадських організацій, що опікуються правами внутрішньо переміщених осіб (ВПО), презентували проект альтернативної системи призначення та контролю за соціальними виплатами для переселенців, який виключає дискримінаційну вимогу обов’язкової реєстрації громадян як ВПО, яку містить чинна система.

Презентація відповідного проекту відбулась на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

Автори запропонованого альтернативного порядку кажуть, що він є дієвим механізмом розв’язання проблем соціальних виплат та, зокрема, виплат пенсій переселенцям. Новий механізм спирається на багаторічні напрацювання профільних організацій, які надають юридичну підтримку переселенцям протягом усього періоду конфлікту на Донбасі.

«Будь-які спроби відродити ту систему, що функціонувала останні два роки, лише під іншою назвою, призведуть до подальшого соціального напруження – невдоволення ВПО, надмірного навантаження на соціальних працівників. Саме тому громадськість сьогодні пропонує конкретні нормативно-правові акти. Ми чекаємо кроку назустріч від уряду та прийняття запропонованого механізму», - зазначила координаторка з адвокації ГО «Донбас СОС» Ольга Гвоздьова.

За її словами, окремі положення чинної системи призначення та контролю за соціальними та пенсійними виплатами для ВПО не відповідають законодавству України та Конституції. «Це призвело до низки проблем та порушення прав: втрати десятків тисяч гривень платників податків, дискримінації постраждалих від війни громадян України, обмеженню права цих людей на свободу пересування та вільний вибір місця проживання, позбавило законно зароблених коштів для існування через ризик непроходження складної процедури ідентифікації та верифікації», - додала вона.

Менеджер програми «Радник з питань ВПО» Валерія Вершиніна зауважила, що у першому кварталі 2018 року чисельність пенсіонерів ВПО становила 700 тис. осіб, а кількість ВПО, які отримують пенсії, – 555 тисяч осіб. «Різниця – це кількість людей, які позбавлені єдиного джерела існування, яке гарантовано їм законодавством. Тобто існуюча система не просто завдає шкоди громадянам України – вона руйнує систему соціального захисту», - підкреслила вона.

Також, на думку Вершиніної, система, яка наразі діє, також спричинила появу нових корупційних ризиків та надмірного навантаження на органи соціального захисту й суди. За останні два роки подано близько 3 888 індивідуальних позовів громадян через порушення права на отримання пенсії.

«В Україні є законодавча, виконавча і судова влада. Згідно з рішеннями судів, права переселенців на пенсію законодавчо захищені, а дії Пенсійного фонду України є незаконними. Отже, виконавча влада намагається узурпувати всю владу і нівелює норми Конституції щодо верховенства права, намагаючись підмінювати законодавство України нормами підзаконних актів. Свої дії Кабінет міністрів пояснює потребою збільшення адресності, щоб зберегти бюджет. Однак, тільки на сплату судового збору по пенсійним справам з 2016 року Пенсійний фонд України витратив 9 млн 328 тисяч гривень», - заявила правовий аналітик БФ «Право на захист» Анастасія Одінцова.

За словами польової радниці та голови відділу з питань захисту ВПО представництва УВКБ ООН в Україні Асель Ормонової, ООН вже протягом понад двох з половиною років закликає уряд розірвати зв’язок між реєстрацією ВПО та доступом до пенсій. «Те, що здавалося оптимальним у 2014 році, сьогодні не тільки створює значні складнощі для ВПО, але й призводить до високих навантажень на пункти пропуску. З усіх людей, що їх перетинають, понад 60% - це пенсіонери. Крім того, наразі перевантажені органи соціального захисту», - заявила вона.

Автори альтернативного порядку наголосили, що вони пропонують конкретні зміни до ряду постанов Кабміну та постанов Пенсійного фонду України. Крім того, учасники презентації підписали відкритого листа прем’єр-міністру України з проханням взяти під особистий контроль розв’язання проблеми соціальних та пенсійних виплат для ВПО та організувати міжвідомчу нараду для узгодження нової системи.

«Будь-який пенсіонер з окупованих територій повинен мати змогу звернутися у будь-яке відділення Пенсійного фонду, стати на облік та отримувати належні йому виплати на банківський рахунок. При цьому періодично пенсіонер з тимчасово окупованої території має виїжджати на підконтрольну Україні та проходити ідентифікацію, проте у загальному порядку, як інші пенсіонери», - підкреслила менеджер з адвокації Центру інформації про права людини Альона Луньова.