За словами директора компанії Risoil S.A. Шота Хаджишвілі, кілька років поспіль кожен з терміналів в Україні зазнає утиску з боку силових структур.

Київ. 17 жовтня. УНІАН. Представники стивідорного бізнесу (портових операторів) закликають владу зупинити тиск з боку правоохоронців та контролюючих органів, оскільки необгрунтовані перевірки завдають збитків компаніям і відлякують бажаючих інвестувати  в Україну.

Про це на круглому столі в УНІАН заявив Голова Ради ГО «Бізнес-Варта», народний депутат України Іван Мірошниченко.

«Ми зібралися тут, щоб зробити акцент на наших вимогах, з якими хочемо звернутися до президента, прем'єр-міністра і до представників силових структур. Зараз в українській економіці не найкращі часи, не можна сказати і про те, що в країну йдуть значні інвестиції. При цьому, компанії, які вже вклали в економіку України мільйони доларів і готові продовжувати вкладати, перебувають під постійним тиском. Це не додає ані оптимізму, ані репутації країні. Силові структури продовжують заходити у вікна, а не в двері», - сказав Мірошниченко, додавши, що чомусь співробітники ГПУ або СБУ не хочуть приходити до інвестора цивілізовано, а люблять силовий метод - заблокувати роботу терміналів, офісів і завдати шкоди.

Присутній на круглому столі директор компанії Risoil S.A., член Ради ГО «Бізнес-Варта» Шота Хаджішвілі зазначив, що кілька років поспіль кожен з морських терміналів в Україні зазнає утиску з боку силових структур.

«Якщо говорити про нас, то за останній рік в нашій компанії пройшло більш як 10 обшуків. Більшість з них проходило не проти нас, але вони відбиваються на нашій роботі», - сказав він.

За словами Хаджишвілі, в ДФС створена система, за допомогою якої до 50% експорту зернових і до 25% експорту соняшникової олії працює в тіні.

«Чиновники на цьому заробляють, але коли вони не можуть знайти ту компанію, яка це вивозить, то вони чинять тиск на термінали. Але замість того, щоб заарештувати вантаж, залишити його на відповідальне зберігання, а потім розбиратися в судах, чиновники «тупо» зупиняють роботу терміналів, блокують митницю. Під час останнього випадку ми простояли тиждень. Не могли вантажити 3 судна, понад 800 вагонів простоювало, а це мільйони гривень. Ми тиждень не могли нічого оформити, поки питання не повернули в правове поле. Спричинено це простими паперами, написаними слідчим ГПУ на митницю, прикордонникам та в Адміністрацію морських портів з вимогою зупинити прохід суден з терміналів», - повідомив він.

Шота Хаджишвілі додав, що причина цього в тому, що жоден з чиновників, який завдав збитків на мільйони, не поніс жодної відповідальності.

Від зазначив, що в морській галузі твориться беззаконня і працюють корупційні схеми.

«Екологія - це окрема корупційна схема, у новоствореній Морській адміністрації будується нова корупційна схема, в Адміністрації морських портів - взагалі бардак» - сказав Хаджишвілі, наголосивши, що такі умови перешкоджають інвестуванню.

Водночас, присутня на круглому столі директор ГО «Бізнес-Варта» Ольга Матвіїва повідомила, що вже написано заяву на дії працівника ГПУ, який заблокував роботу підприємства Risoil S.A.

«Ми будемо стежити, чи буде відкрито кримінальне провадження. Також написано звернення до генпрокурора та генеральної інспекції ГПУ зі скаргою на дії співробітника», - сказала вона.

Голова ради директорів компанії з іноземним капіталом «Дельта Вілмар СНД» Дхруба Чаран Панда, зазначив, що після «Революції гідності» обіцяли зміни, але нічого по суті не змінилося.

«Те, що відбувається - це дуже сумно. Я пам'ятаю, що в 2013 році приходили люди з автоматами і блокували роботу. Минуло чотири роки, але нічого не змінилося. Правоохоронці повинні займатися правоохоронною діяльністю, а не бізнесом. У сучасному світі інформація поширюється дуже швидко. Мені навіть телефонували з Сінгапуру і питали, що там відбувається», - сказав він, додавши, що з 2005 року компанія інвестувала 270 млн дол., і є плани нових проектів, але в такій ситуації є думки відмовитися від них.

Також, Дхруба Чаран Панда повідомив, що ефективній роботі перешкоджає і Мінекономрозвитку.

«Мені Мінекономрозвитку поставило індивідуальне ліцензування (дозвіл на кожен зовнішньоекономічний контракт). Я звернувся до арбітражного суду», - сказав він.

В своєму виступі на круглому столі,  керівник представництва компанії «ТІС» в місті Київ Олександр Примак підтримав позицію учасників заходу та повідомив, що компанія за 24 роки інвестувала понад 700 млн дол. у розвиток інфраструктури.

«На жаль, тиск на прозорий бізнес у нашій галузі почастішав. Ми просимо одного – досить ставитися до бізнесу як до злочинців. Ми працюємо за цивілізованими правилами. Ми проти маски-шоу, зброї, вилучення документів і залякування наших співробітників. Тому що всі ці показові виступи завдають шкоди нашій компанії і відповідно іміджу України», - сказав він.

В роботі круглого столу взяли участь: В’ячеслав Кисловський,  віце-президент Морської палати України. представник компанії «ТРАНСШИП-СЕРВІС»; Дхруба Чаран Панда, голова Ради директорів компанії «Дельта Вілмар СНД»; Шота Хаджишвілі, директор «Risoil S.A.», член Ради ГО «Бізнес – Варта»; Юрій Будник, співвласник терміналу «Євері»; Віталій Федорів,  гендиректор ТОВ «Боріваж»; Олександр Примак, керівник представництва компанії ТІС у м.Києві;  Іван Мірошніченко, голова Ради ГО «Бізнес – Варта», народний депутат України; Ольга Матвіїва, директор ГО «Бізнес – Варта»; Єгор Соболєв, член Ради ГО «Бізнес-Варта», народний депутат  України; Володимир Шульмейстер,  член Ради ГО «Бізнес-Варта»; Володимир Слабовський, операційний директор терміналу «AllSeeds» (Одеська область); Дмитро Фалько, виконуючий директор «Terminal UPSS».