Також у Міжнародний день боротьби з бідністю учасники акції вимагатимуть від уряду виплат державою заборгованостей з оплати праці та припинення тиску на профспілки.

Київ. 16 жовтня. УНІАН. Представники українських професійних спілок планують 17 жовтня провести в Києві масштабну акцію протесту, під час якої вимагатимуть від уряду підняти рівень зарплат та пенсійного забезпечення.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН заступник голови Федерації профспілок України (ФПУ) Олександр Шубін, також учасники акції вимагатимуть виплат державою заборгованостей з оплати праці та припинення тиску на профспілки.

Відео дня

“В цей день (17 жовтня відзначається Міжнародний день боротьби з бідністю - УНІАН) профспілки не можуть мовчати про становище, в якому перебувають українці. Тому ми сформулювали перелік вимог до влади. Ми вимагаємо забезпечити пріоритетний розвиток вітчизняного виробництва для створення робочих місць і припинити економію на праці людей, встановивши розмір прожиткового мінімуму на рівні 5167 грн, мінімальний рівень оплати праці - на рівні не менш ніж 7700 грн, мінімальний розмір пенсії - 2840 грн”, - наголосив він.

Шубін додав, що профспілки вимагають не підвищувати ціни на комунальні та транспортні послуги, а також забезпечити повернення боргів по заробітній платі понад 100 тис. працівникам, розмір яких склав вже майже 3 млрд грн.

“Всі наші вимоги та цифри, які ми пропонуємо, виходять з положень національного та міжнародного законодавства”, - підкреслив заступник голови ФПУ.

За словами керівника Департаменту корпоративних прав та майна ФПУ Євгена Плахіна, роботодавці все частіше намагаються втрутитись у діяльність профспілок, незаконно звільняють профспілкових лідерів та активістів, не перераховують профспілкові внески на культурно-масову та оздоровчу роботу.

Він додав, що й держава протягом багатьох років грубо порушує майнові права професійних спілок.

“Держава відбирає майнові комплекси профспілок - це санаторно-курортні заклади, будинки профспілок та інше нерухоме майно. Держава тисне на профспілки таким чином. Так, шляхом ухвалення неправомірних рішень судів про відчуження об'єктів власності профспілок і визнання їх власністю держави у період з 2011-2017 роки у профспілок вилучено 40 майнових об'єктів. Наразі у судах різних рівнів розглядаються ще понад 80 справ про позбавлення майна профспілкових організацій”, - розповів Плахін.

Шубін додав, що вищезгадані вимоги консолідують з вимогами регіональних профспілкових організацій та об’єднань в єдине звернення до Кабінету міністрів та Верховної Ради.

“З метою об’єднання спільних зусиль у боротьбі за права людини ми проводимо Всеукраїнську профспілкову акцію протесту, щоб донести вимоги 5-мільйонної армії працівників, які сьогодні потерпають від економічних негараздів та відсутності належного соціального захисту з боку державних інституцій”, - наголосив заступник голови ФПУ.

Як повідомили учасники прес-конференції, завтра протестна хода стартує від парку ім. Тараса Шевченка, згодом мітингувальники пройдуть Хрещатиком та завершать акцію під будівлею Кабміну, де виголосять свої основні вимоги до влади.