Зокрема, аграрії пропонують збільшити фінансування програми підтримки виробників сільгосптоварів і програми із здешевлення фермерських кредитів.

Київ. 16 жовтня. УНІАН. Українські аграрії просять уряд перерозподілити кошти державних дотацій, зокрема, збільшити фінансування програми підтримки виробників сільгосптоварів і програми із здешевлення фермерських кредитів, а також спростити механізм отримання дотацій для малих і середніх господарств незалежно від форми майна.

Про це заявив заступник голови громадської організації «Всеукраїнська аграрна рада» Михайло Соколов на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

«Давайте зробимо так, щоб підтримка сільських господарників була справедливою, щоб у ній брали участь усі сільські господарства, у кого в обробці менше 500 га земель. Не важливо - фермерське господарство, товариство з обмеженою відповідальністю. І давайте платити просто пропорційно легальній виручці від реалізації сільгосппродукції. Ми запропонували зробити це за рахунок тих програм, які де-факто не використовуються аграріями. Їх скорочуємо - з'являються гроші, які ми спрямовуємо на те, що використовується», - сказав Соколов.

За словами Соколова, на сьогодні існує величезне невиконання плану державних дотацій. Так, за 9 місяців поточного року із 6,3 млрд грн було використано 777 млн, що становить 12% від усіх коштів.

Ще однією проблемою, зазначив Соколов, є те, що на сьогодні претендувати на отримання державних дотацій за програмою здешевлення кредитування можуть лише сільгоспвиробники, які зареєстровані як фермерські господарства, тоді як сільські господарства з іншою формою майна не можуть брати участі в програмах державної підтримки.

«Ми хочемо суттєво збільшити фінансування кредитів і прибрати ці обмеження. Залишити одне обмеження, всім зрозуміле, що сума компенсації на групу пов'язаних осіб та одну компанію не повинна перевищувати 10 млн грн. І далі більше жодних обмежень. Сільгоспвиробник - отримуй гроші», - наголосив Соколов.

Крім того, за словами учасників конференції, потребує зміни програма часткової компенсації купівлі сільськогосподарської техніки.

Так, за словами голови громадської організації «Аграрний союз України» Геннадія Новікова, в переліку сільськогосподарської техніки, яка підпадає під компенсацію, відсутня та техніка, яка дійсно необхідна українському аграрію і на яку був би попит.

При цьому, за словами народного депутата Івана Мірошниченка, жодна поправка, яка вносилася з метою зміни принципів розподілу державних дотацій, не була ухвалена бюджетним комітетом.

«Усі наші поправки, і ті, які пропонували мої колеги, на жаль, жодна з них не була сприйнята на минулому засіданні бюджетного комітету, не було внесено жодної нашої зміни», - сказав Мірошниченко.

Разом з тим, за словами народного депутата Леоніда Козаченка, ще однією проблемою є й те, що дотаційні програми в Україні змінюються з року в рік, що не дає можливості українським аграріям вчасно пристосуватись до нововведень.

«В останні чотири роки ми радикально змінили всю систему державної підтримки. В Європейському Союзі вона ухвалюється на сім років і ніхто не має права її міняти, бо коли міняють радикально, багато суб'єктів господарювання не готові до цього. Вони не використовують ці кошти», - зазначив Козаченко.

Крім того, за його словами, для того, щоб система державних дотацій працювала ефективно, необхідно чітко прописати категорії сільських господарств, які мають право отримувати державні дотації, а також умови державної підтримки для кожної з категорій.

Як повідомляв УНІАН, у лютому 2018 року Кабмін затвердив програму підтримки аграрного сектору, що передбачає виділення дотацій у розмірі 6,3 млрд грн. З цієї суми 4 млрд передбачено на підтримку тваринництва, а решта коштів - на компенсацію вартості сільгосптехніки, підтримку фермерства та садівництва.

Державне фінансування сільгоспвиробників у 2018 році в розмірі 6,3 млрд грн стало можливим завдяки нормі Бюджетного кодексу про спрямування 1% від валового виробництва сільськогосподарської продукції на підтримку аграрного сектору.