Це рейтинг найсприятливіших для ведення бізнесу регіонів України, до ТОП-5 якого також потрапили Київ та Львівська область.

Київ. 11 жовтня. УНІАН. Вінницька область, яка набрала 334 бали із 600 можливих, очолила рейтинг Регіональний Doing Business у 2018 році, повідомила на прес-конференції в УНІАН виконавчий директор Спілки українських підприємців (СУП) Катерина Глазкова.

«Хочу відзначити, що відрив між першим і другим місцем цього року невеликий, всього два бали. На першому місці опинилася Вінницька область (334 бали - УНІАН), на другому - Івано-Франківська (332 бали), на третьому - Житомирська (313 балів). Я думаю, всі помітили, що це різні географічні частинки України, що дуже важливо», - сказала Глазкова.

Експерти і підприємці склали рейтинг найсприятливіших для ведення бізнесу регіонів України, до ТОП-5 якого також потрапив Київ (311 балів) і Львівська область (309 балів).

Розробником рейтингу вже вдруге стали Офіс ефективного регулювання (BRDO) і Спілка українських підприємців (СУП).

Аутсайдерами рейтингу виявилися Луганська (260 балів), Запорізька (253 бали) та Чернівецька області (247 балів).

Глазкова повідомила, що перед проведенням дослідження 2500 компаній отримали інформацію про опитування, з яких було заповнено лише 1317 анкет.

Як повідомив на прес-конференції заступник голови BRDO, консультант Групи Світового банку в Україні Денис Малюська, дослідження регіонів проводилося за шістьма ключовими складовими: створення підприємства, отримання дозволу на будівництво, сплата місцевих податків, оформлення земельної ділянки, під'єднання до електромереж та електронні сервіси.

«Електронні сервіси - це новий компонент, який вимірює, які адміністративні процедури, дозволи та погодження місцевої влади в мережі інтернет, чи можна отримати інформацію про процедури онлайн», - зазначив він.

Він також розповів, що серед лідерів за регіональним прогресом поточного року опинилася Чернігівська область, яка раніше була аутсайдером рейтингу.

«Лідерами за прогресом у нас виявилися Вінницька, Чернігівська та Житомирська області. Вінницька область показала прогрес за місцевими податками, Чернігівська - відразу в двох компонентах - отримання дозволу на будівництво та відведення земельної ділянки. Житомирська область стала лідером зі створення підприємств, там, за нашими оцінками, найпрозоріше і найшвидше можна почати роботу товариства з обмеженою відповідальністю», - сказав Малюська.

Крім того, за підсумками дослідження експертам вдалося порівняти розвиток бізнесу в регіонах України та країн Європейського Союзу.

«Ми також спробували порівняти українські міста з їх європейськими аналогами, приміром, Вінницю і Сегред (Угорщина). У порівнянні ми виглядаємо дуже непогано. Створити підприємство у нас виходить набагато дешевше. Пояснюється це тим, що там є умови за вимогами до формування статутного капіталу до початку діяльності підприємства, у нас такого немає», - сказав Малюська.

Він також підкреслив, що найболючішою проблемою регіонального рейтингу і країни загалом виявилось підключення підприємств до електромереж.

«Під’єднання до електромереж традиційно погане. Минулого року ми могли виміряти процедуру під’єднання до електромереж, коли потрібно було прокладати лінії електропередач по землях комунальної власності. Цього року експерти навіть не могли сказати нам приблизно кількість днів, скільки це може зайняти. Ця тривалість йшла до нескінченності. Це може бути більше року, двох. Багато хто подав заявки й вони до сьогодні не виконані. І це, по суті, звело б наш рейтинг до того, що в усіх би показники були нулі. Ми були змушені прибрати компонент і сконцентруватися на процедурах», - пояснив він.

Своєю чергою, керівник сектору «Будівництво» Офісу ефективного регулювання (BRDO), віце-президент СУП Олена Шуляк повідомила, що лідер рейтингу в результаті виявився далеко від максимально можливої позначки.

«Максимальний бал, який могли отримати регіони, це 600. А у наших лідерів трохи більше 300, це говорить про те, що на сьогодні в Україні бізнес вести важко, дуже важко й екстремально важко», - підсумувала вона.

Як повідомляв УНІАН, за підсумками 2017 року рейтингу Регіональний Doing Business перше місце посіла Сумська область, яка отримала найвищий бал за найкращий діловий клімат - 107. Далі слідували Львівська (103), Івано-Франківська та Кіровоградська (101) області. Тернопільська область завершила п'ятірку лідерів із показником 100. Аутсайдерами рейтингу були Чернігівська (81), Херсонська (79) і Луганська (75) області. Київ набрав 97 балів.

Довідка УНІАН. BRDO (Better Regulation Delivery Office) - експертно-аналітичний центр, який фінансується Європейським Союзом у рамках проекту FORBIZ і в рамках Ініціативи EU4Business.

Спілка українських підприємців (СУП) - об'єднання українських підприємців, створене для захисту незалежного прозорого бізнесу.