За словами представників фонду, програма відкрила доступ малим і середнім підприємствам до кредитів у національній валюті.

Київ. 10 жовтня. УНІАН. Понад сто українських підприємств малого та середнього бізнесу (МСП) отримали 383 млн грн кредитних коштів за допомогою програми Німецько-Українського фонду (НУФ) за підтримки Німецького державного банку KfW у рамках ініціативи EU4Business.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомив в.о. керівника Німецько-Українського фонду Валерій Майборода.

«Впродовж року уряд Німеччини надав 10 млн євро, Євросоюз надав 5 млн євро для компенсації валютних збитків, і через німецький банк розвитку KfW Фонд надав 300 млн грн за допомогою банків-партнерів під процентну ставку 15% малим і середнім підприємцям України. За рік реалізації програми, станом на 1 вересня цього року, ми профінансували кредити малих і середніх підприємств на загальну суму 383 млн грн. На 80 млн грн ми профінансували вже за рахунок повернень за кредитами. В цілому це 112 кредитів», - повідомив Майборода.

При цьому середня сума кредиту за портфелем становила 70 тис. євро в гривневому еквіваленті.

За його словами, найактивніше впродовж року кредити залучали МСП, які займаються сільським господарством (77%), переробною промисловістю (18%) і готельно-ресторанним бізнесом (5%). Також кредити отримали підприємства в сфері енергоефективності.

«Буквально за півроку ми покрили всю територію України, у нас не профінансованими залишилися тільки Закарпатська, Луганська області та АР Крим», - зазначив в.о. керівника фонду.

Майборода повідомив, що за рік реалізації програми вдалося посприяти збереженню 3807 робочих місць і створити 236 нових.

У свою чергу, присутній на прес-конференції директор офісу банку KfW в Україні Лутц Хорн-Хааке зазначив, що саме малі та середні підприємства є основою бізнесу в Україні.

«Завдяки малим і середнім підприємствам створюються нові робочі місця, інновації, ноу-хау, зростає експорт. І однією з найважливіших проблем, з якою вони стикаються, є обмеженість доступу до фінансування. Тому німецький уряд за допомогою KfW підтримує саме цей сектор економіки», - сказав представник Німецького державного банку розвитку.

Він зазначив, що для українських підприємств сьогодні дуже важливо мати доступ до кредитів у національній валюті.

За словами координатора сектору економіки, торгівлі і міжнародного фінансового співробітництва Делегації Європейського Союзу в Україні Сімоне Раудіно, українські малі та середні підприємства мають потребу в кредитах розміром від 10 тис. до 300 тис. євро у валюті саме своєї країни.

«Раніше кредити для малих і середніх підприємств виявлялися занадто дорогими і недоступними, тому що, згідно з традиційною системою, комерційні банки повинні були йти на занадто великі ризики, беручи позики в євро чи доларах і потім надаючи ці позики в національній валюті. А завдяки ініціативі фонду вдалося покрити такі ризики. Це відкриває фантастичні можливості для мікро- і середніх компаній в Україні, по-перше, тому, що вони мають доступ до кредитів, по-друге, вони надаються в національній валюті, й, по-третє, вони надаються за дуже низькою процентною ставкою» , - сказав Раудіно.

Виконавчий директор Німецько-Українського фонду Олег Стринжа зазначив, що рівень кредитування в банківській системі зараз на досить низькому рівні.

"Якщо взяти чисті кредити юридичним особам мінус проблемні кредити, вони становлять лише 15% ВПП. При цьому сегмент саме МСП, а це компанії, які ми визначаємо як компанії з продажами до 10 млн євро на рік, становить лише 2-3% ВВП. Тому потенціал для задоволення кредитування в сегменті МСП є дуже високим", - сказав він.

"Ще проблема в тому, що якщо великий бізнес може домовлятися з банком про більш гнучкі умови, наприклад, під 14-15%, при тому, що середньозважена вартість гривні в банківській системі перебуває на 10-11%, то малий бізнес не має такої переговорної позиції, і він отримує кредити від 20% і вище, тому й існують такі інструменти, щоб МСП мав умови кредитування не гірші, ніж великий бізнес", - зазначив він.

За словами Стринжі, в розвитку МСП в Україні також зацікавлені місцеві адміністрації, які готові надавати додаткові інструменти з компенсації процентних ставок за інвестиційними кредитами.

Так, до програми НУФ вже долучилися Київська міська державна адміністрація та Тернопільська обласна державна адміністрація. Вони компенсують половину відсоткової ставки за кредитами МСП із місцевих бюджетів.

Аналогічні договори НУФ підписав із Харківської, Черкаської, Волинської та Одеської обласними державними адміністраціями.

«Міністерство економічного розвитку і торгівлі також погоджується з тим, що треба доопрацювати законодавство, щоб державні кошти також використовувалися під цю програму», - сказав Стринжа.

В прес-конференції взяли участь: Сімоне Раудіно, координатор сектору економіка, торгівля та міжнародне фінансове співробітництво Делегації Європейського Союзу в Україні ; Лутц Хорн-Хааке, директор офісу KfW в Україні;  Олег Стринжа, виконавчий директор НУФ; Валерій Майборода, в.о. керівника НУФ; Наталія Кондрашова, заступник директора Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА; Наталія Згоба,  заступник  директора департаменту  МСБ ПАТ «Кредобанк»; Євген Мецгер, заступник голови правління АБ «Укргазбанк».

Довідка УНІАН. Німецько-Український фонд (НУФ) - це небанківська фінансова установа, створена в 1999 році. Учасниками фонду є Національний банк і Міністерство фінансів України, а також Німецький банк розвитку KfW. Програма підтримки малих і середніх підприємств фінансується урядом Німеччини і забезпечує підтримку малого і середнього бізнесу довгостроковим фінансуванням в інвестиції й оборотний капітал.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/82222