Експерти прогнозують, що на майбутніх президентських виборах виникне ситуація, коли технічні кандидати стануть претендентами на перемогу.

Київ. 5 жовтня. УНІАН. В Агентстві моделювання ситуацій прогнозують, що більша частина політикуму може об'єднатись проти новообраного президента, незалежно від того, хто ним стане.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала та його заступник Олексій Голобуцький.

«Ця президентська кампанія цілком відрізняється від попередніх. Зараз кандидати застосовують методи, які не використовувалися раніше. По-перше, це об’єднання кандидатів. Протягом наступних місяців українці спостерігатимуть серйозні заяви та перемовини з приводу об’єднання кандидатів, але, якщо об’єднання матимуть місце, то лише заради необхідності, а не з власної волі кандидатів», - пояснив Бала.

За його словами, на майбутніх виборах буде найбільша кількість кандидатів в президенти. «Ми стаємо свідками того часу, коли виборча кампанія може перетворитися на політичне шоу, коли люди не говорять про те, що будуть балотуватися в президенти. Вибору, як такого, у людей фактично немає: ми говоримо лише про представництво інтересів певних фінансово-промислових груп, які стоять за кожним з представників політичної гонки. Ця кампанія може бути кампанією не на життя, а на смерть», - підкреслив експерт.

Він додав, що виборці хочуть почути більше пропозицій від кандидатів щодо планів та стратегії змін в Україні. «На мою думку, поки лише два кандидати частково почали про це говорити - це Юлія Тимошенко (лідер ВО «Батьківщина» - УНІАН) та Сергій Тарута (лідер партії «Основа» - УНІАН). Я сподіваюся, що інші кандидати також почнуть працювати над своєю програмою в такому напрямку. Має бути представлена конкретна стратегія розвитку держави», - зазначив Бала.

Коментуючи політичні можливості Тимошенко, Голобуцький наголосив, що найбільшою загрозою для неї є лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко, який, не маючи серйозної політичної підтримки та фінансів, зберігає стійкі рейтинги.

«Юлія Тимошенко вже кілька місяців пропонує якісь ініціативи, намагаючись захопити різні електоральні ніші, на мою думку, поки не дуже вдало. Але вона зробила головне - очолила президентську гонку. Найбільша загроза для неї - це Анатолій Гриценко, адже він має шанси потрапити в другий тур», - підкреслив заступник директор Агентства.

За його словами, Тимошенко не вдалось забрати частину електорату чинного президента. «Порошенко (президент України Петро Порошенко - УНІАН) вже кілька місяців більш-менш виходить на друге місце. Є різні соціології, в яких це місце займають Володимир Зеленський (шоумен - УНІАН) чи Гриценко, або де Порошенко не потрапляє в другий тур. Але зараз тенденція на те, що Тимошенко та Порошенко зіткнуться у другому турі, зростає. Резерви кампанії Порошенка ще не до кінця використані. Зрозуміло, що вона буде будуватися на дистанціюванні від економічних проблем та акцентуванні на морально-етичних питаннях: мова, державність, армія, томос та інші», - зазначив Голобуцький.

Експерт додав, що це перша президентська кампанія в Україні, коли відрив між кандидатами, які можуть вийти у другий тур, становить піввідсотка. «У нас ще не було такої президентської кампаній, коли різниця між першим, п’ятим чи шостим місцями була в кілька відсотків, а в кандидатів, що претендують на другий тур, - різниця взагалі у піввідсотка. Другий фактор, який відрізняє цю кампанію від інших, - це те, що ми спостерігаємо унікальну ситуацію, коли технічні кандидати стають претендентами на перемогу в президентських виборах. Бо на даний момент ні Зеленського, ні Вакарчука (лідера гурту «Океан Ельзи» Святослава Вакарчука – УНІАН) називати зараз жодним іншим словом, ніж «технічними» кандидатами, неможливо, адже ми не знаємо ні їхньої програми, ні їхніх політичних поглядів», - сказав він.

«Сьогодні Зеленський та Вакарчук зберігають інтригу, не говорячи прямо про свої наміри, що, на мою думку, є правильним. Якщо вони дійсно збираються йти в президенти, то будуть тягнути інтригу до кінця. Наразі люди готові голосувати за них, навіть не знаючи їхніх політичних поглядів. Вакарчук має всі можливості завести своїм прізвищем якусь фракцію до Верховної Ради, хоча й невелику», - вважає Голобуцький.

Ще одним претендентом на вихід до другого туру, окрім Тимошенко, Порошенка та Гриценка, експерт назвав єдиного кандидата від «так званих проросійських сил». «Черговий цікавий аспект майбутніх виборів - це так звані проросійські кандидати. Їхня електоральна ніша становить приблизно 20-25% виборців, за умови, якщо ця ніша максимально буде мобілізована. Якщо від цих сил буде єдиний кандидат, то він може потрапити у другий тур. Але це набагато зменшить шанси інших потрапити у другий тур», - додав він.

В свою чергу, Бала зазначає, що після президентських виборів в Україні може виникнути ситуація, коли більша частина політикуму об'єднається проти новообраного глави держави.

«Президента з такою фракцією, як у Порошенка, олігархи вже не допустять, адже президент сильний, коли має підтримку парламенту, тобто має найбільшу фракцію. Не важливо, хто виграє вибори, адже наступного дня почнеться пряма кампанія з дискредитації цього президента. Наступний парламент буде набагато різноманітнішим, ніж цей, буде набагато більше груп, та президент не матиме такої підтримки, як зараз. Все це робить кампанію дуже цікавою та абсолютно непередбачуваною. Це початок великої політичної гри, яка закінчиться вже на парламентських виборах», - підтверджує слова колеги Голобуцький.