Адвокати звернули  увагу на посилення гарантій щодо адвокатської діяльності, що передбачає документ.

Київ. 3 жовтня. УНІАН. Проект закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" № 9055 є набагато кращим, ніж чинне декларативне законодавство.

Про це заявив адвокат Дмитро Лошаков під час круглого столу в УНІАН на тему: «Світові стандарти незалежності адвокатури».

"Законопроект не ідеальний. Але він більш чітко і прозоро регулює адвокатську діяльність, вирішує ряд проблем, що створила адвокатська монополія. І еволюційно є набагато кращим, ніж чинне декларативне законодавство", - сказав Лошаков.

За його словами, законопроект підвищує і посилює вимоги до майбутніх адвокатів.

"Передбачає, що стаж роботи в галузі права, який має враховуватися для того, щоб отримати право на здійснення адвокатської діяльності, може бути лише стажем стажера адвоката, судді або прокурора. Дійсно, це значне звуження тих професій, які надають необхідний досвід та практичні навички. На мій погляд, така позиція дозволяє з самого початку забезпечити майбутніх адвокатів необхідним професійним рівнем та практичними навичками в роботі", - сказав він.

Також, зазначив адвокат, документ передбачає перехідний період, протягом якого бажаючі стати адвокатами можуть бути допущені до складання кваліфікаційного іспиту, якщо в них є трирічний стаж роботи юристом, помічником судді, нотаріусом.

"Фактично нові, більш суворі правила будуть діяти тільки для тих, хто почне отримувати цей стаж вже після набуття чинності цим законом", - зазначив адвокат.

Разом з тим Лошаков підкреслив, що законопроект вирішує проблему державних адвокатів, оскільки із запровадженням адвокатської монополії виникла проблема представництва органів державної влади та місцевого самоврядування в судах.

"Вони не можуть ефективно залучити адвоката, який здійснює індивідуальну діяльність або в адвокатському об'єднанні, через об'єктивні обмеження тендерних процедур. Тому адвокату за новим законом дозволяється працювати в органах державної влади та місцевого самоврядування. При цьому, він зобов'язаний зупинити адвокатську діяльність і не впливає на роботу органів адвокатського самоврядування. Він зберігає право представляти відповідний державний орган в судах, таким чином вирішуючи проблему монополії", - пояснив він.

Водночас адвокат Валентин Степ’юк зазначив, що в законопроект не зменшує прав адвокатів, а навпаки - додає.

"В законі передбачено мати доступ до державних реєстрів, в тому числі до реєстру досудових розслідувань, єдиного державного реєстру виконавчих проваджень, крім реєстрів, що містять інформацію, яка є державною таємницею. До цього часу такого доступу не було", - сказав він.

"Пропонується дозволити адвокатам застосовувати технічні засоби без дозволу слідчого, прокурору, судді у всіх слідчих діях. Зараз це заборонено Кримінальним процесуальним кодексом", - додав адвокат.

Також, за його словами, документом посилюються гарантії щодо адвокатської діяльності. Так, документ пропонує надання дозволу проведення обшуку лише в адвоката, який є підозрюваним у кримінальному провадженні, в рамках якого і проводяться слідчі дії.

"Фактично на сьогоднішній день обшукують адвокатів, які є свідками в справі або які просто надавали правову допомогу, але їм це ставлять у вину. Кажуть, що це інтелектуальне пособництво і обшукують, вилучають документи", - повідомив Степ’юк.

До  обговорення  на круглий стіл  в УНІАН про світові стандарти незалежності адвокатури  були запрошені народні депутати України, адвокати, правники. Спікерами виступили адвокати: Ірина Дідковська (модератор),  Дмитро Лошаков, Валентин Степ'юк, Ігор Іванов.

Як повідомляв УНІАН, 6 вересня президент Петро Порошенко вніс до парламенту проект закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Документ зареєстровано за номером 9055.

Проект підготовлений в тісній взаємодії з експертами Ради Європи, представниками професійної юридичної та адвокатської спільноти і був затверджений Радою з питань судової реформи.

Звіт експертів Ради Європи підтверджує відповідність положень законопроекту стандартам Ради Європи, запевнили у прес-службі.

Метою законопроекту є приведення засад діяльності адвокатури у відповідність до кращих міжнародних стандартів, сприяння формуванню єдиної правничої професії та практичній реалізації в Україні принципу верховенства права, забезпечення ефективного захисту адвокатурою прав і свобод громадян.

Законопроект спрямований на зміцнення професійних прав та гарантій діяльності адвокатів, забезпечення високих етичних стандартів та якості правничої допомоги, доступ до адвокатської професії без безпідставного обмеження та корупційних ризиків, розвиток та функціонування адвокатського самоврядування на принципах саморегулювання та децентралізації в межах єдиної Національної асоціації адвокатів України.

Фото круглого столу в УНІАН: https://photo.unian.net/ukr/themes/82114