Адвокати вважають, що автори законопроекту намагалися вирішити проблему конфлікту інтересів.

Київ. 3 жовтня. УНІАН. Проблема із статтею 28 проекту закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" № 9055, яка стосується особливостей статусу адвоката в трудових відносинах, та навколо якої виникло багато дискусій, є надуманою.

Про  це  заявив  адвокат Дмитро Лошаков  під час круглого столу в УНІАН щодо світових стандартів незалежності адвокатури, участь в якому взяли провідні адвокати та юристи України.

"Дуже багато дискусій виникло саме про 28 статтю законопроекту, яка передбачає заборону здійснювати адвокатську діяльність адвокатам, що перебувають в штаті підприємств, установ, організацій. Значна кількість адвокатів, що перебуває у штаті суб'єктів господарювання, вважає це звуженням їхніх прав та гарантій. На мій погляд, проблема насправді є більш надуманою", -  акцентував  він.

За словами адвоката, цією нормою автори законопроекту намагалися вирішити проблему конфлікту інтересів.

"Оскільки дуже складно поєднати незалежний характер адвокатської діяльності та відносини субординації та трудової дисципліни. Оскільки штатний адвокат має підкорятися наказам та рішенням роботодавців. Це не завжди співпадає з принципами адвокатської діяльності", - сказав юрист.

Водночас Дмитро Лошаков зазначив, що через існування такої дискусії цю статтю можна "трохи пом'якшити".

"Або в перехідних положеннях запровадити тривалий перехідний період, або на постійній основі, встановивши правило, що штатним адвокатам все ж дозволяється здійснювати адвокатську діяльність, проте вони мають вжити заходи для уникнення конфлікту інтересів, зокрема, повідомляти своїх клієнтів, що вони працюють в конкретному підприємстві", - запропонував він.

Спікерами круглого столу виступили адвокати: Ірина Дідковська (модератор), Ігор Іванов, Валентин Степ’юк, Дмитро Лошаков. До  участі  у заході  були запрошені народні депутати України, адвокати, правники.

Як повідомляв УНІАН, 6 вересня президент Петро Порошенко вніс до парламенту проект закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», документ зареєстровано за номером 9055.

Проект підготовлений в тісній взаємодії з експертами Ради Європи, представниками професійної юридичної та адвокатської спільноти і був затверджений Радою з питань судової реформи. Звіт експертів Ради Європи підтверджує відповідність положень законопроекту стандартам Ради Європи.

Метою законопроекту є приведення засад діяльності адвокатури у відповідність до кращих міжнародних стандартів, сприяння формуванню єдиної правничої професії та практичній реалізації в Україні принципу верховенства права, забезпечення ефективного захисту адвокатурою прав і свобод громадян.

Законопроект спрямований на зміцнення професійних прав та гарантій діяльності адвокатів, забезпечення високих етичних стандартів та якості правничої допомоги, доступ до адвокатської професії без безпідставного обмеження та корупційних ризиків, розвиток та функціонування адвокатського самоврядування на принципах саморегулювання та децентралізації в межах єдиної Національної асоціації адвокатів України.

Фото круглого столу в УНІАН: https://photo.unian.net/ukr/themes/82114