Неуспішність реформи більшість респондентів пов'язує з корупцією в системі органів державної влади.

Київ. 3 жовтня. УНІАН. Лише 11% опитаних українців вважають судову реформу успішною.

Про це на прес-конференції в УНІАН розповів заступник директора Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Антон Грушецький.

Відео дня

За його словами, 73,3% опитаних знають про те, що в Україні протягом останніх років реалізується судова реформа, а 26,7% українців взагалі не чули про це.

"Водночас, з цих 73% стверджують, що вони знають досить добре про основні положення реформи - 3,9%. Ще 22,7% говорять, що вони знають про деякі положення реформи, а 46,7% відповіли, що вони лише чули про реформу, але не знають про її положення", - розповів Грушецький.

Так, серед українців, які принаймні чули про судову реформу, цілком успішною її вважають лише 0,9% опитаних, 10,2% - у цілому успішною, хоча бачать деякі негативні аспекти.

"23,7% вважають її в цілому неуспішною, хоча є деякі позитивні аспекти, а 44% дотримуються думки, що реформа була зовсім неуспішною. Ще 21,2% респондентів не визначилися або відмовилися відповідати на запитання", - додав заступник директора КМІС.

За його словами, неуспішність судової реформи більшість респондентів пов'язує з корупцією в системі органів державної влади (45% з тих, хто вважає реформу неуспішною), спробою президента підпорядкувати собі всі гілки державної влади, зокрема, чиновників, відповідальних за проведення судової реформи (17,7%), протидією самих суддів і причетних осіб (10,2%), боротьбу політичних кланів за сфери впливу (5,3%), небажання депутатів ВР ухвалювати потрібні закони (5,1%). Інші варіанти відповідей обрали менш яке 5% респондентів.

"На питання “А хто конкретно несе найбільшу відповідальність за неуспішну реалізацію судової реформи?” серед респондентів, які вважають її неуспішною, 51,8% обрали винним президента Петра Порошенка, 9,2% - народних депутатів, 7,6% - прем'єр міністра Володимира Гройсмана, 7,5% - Олексія Філатова (голова комісії при президентові України з проведення судової реформи). Також серед тих, хто вважає реформу неуспішною, 64,2% вважають, що чиновники, відповідальні за це, мають бути притягнені до кримінальної відповідальності, 62,4% - що їх потрібно звільнити з забороною займати будь-які державні та виборні посади, 51,1% - що вони мають компенсувати особистим майном витрати держбюджету на реформу", - зазначив Грушецький.

Всеукраїнське опитування громадської думки проводилося з 12 по 24 вересня. Методом особистого інтерв’ю опитано 2011 респондентів віком від 18 років, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим та непідконтрольних українській владі територій Луганської та Донецької областей). Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3% для показників, близьких до 50%, 2,8% - для показників, близьких до 25%, 2% - для показників, близьких до 10%, 1,4% - для показників, близьких до 5%.