Наприклад, на одній з АЗС замість автомобільного газу використовується газ для побутових цілей.

Київ. 27 вересня. УНІАН. Представники Союзу споживачів України та Міжнародної академії стандартизації за підсумками проведеного моніторингу мереж АЗС столиці виявили, що якість бензину та дизельного палива на станціях поліпшилася порівняно з попередніми дослідженнями, але ринок скрапленого газу та реалізація харчової продукції на заправках потребує посилення контролю з боку держави.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив виконавчий директор Міжнародної академії стандартизації Олег Цільвік.

«Якість бензину і дизельного палива в мережах АЗС, дійсно, поліпшилася порівняно з попередніми періодами. Ми виявили менше неякісного бензину і дизеля. Щодо скрапленого газу - ситуація потребує врегулювання. Як я знаю, зараз розробляється технічний регламент на скраплений газ, який може запрацювати з 2019 року, і, можливо, він врегулює цю ситуацію», - сказав Цільвік.

Він зазначив, що, наприклад, на одній з АЗС замість автомобільного газу використовується газ для побутових цілей, що може завдати істотної шкоди автомобілю. Загалом же, за його словами, 3 з 5 відібраних зразків скрапленого газу на п'яти АЗС не відповідали заявленим показникам. Також на заправних станціях все ще є проблеми з маркуванням нафтопродуктів.

В ході дослідження були перевірені і торгові зали заправних станцій. У своєму виступі на прес-конференції в УНІАН виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов повідомив, що на АЗС були виявлені істотно прострочені продукти (на одній автозаправній станції термін придатності товару сплив ще 3 роки тому), порушення правил зберігання продукції, а також у 5 з 6 перевірених АЗС була відсутня реєстрація, яка дозволяє їм реалізовувати харчову продукцію.

«Мене здивувало, що в Києві є прострочення по 3 роки на АЗС... Споживачеві треба бути уважним. Ціна на заправках висока, але насправді - бардак на заправках страшний, за товаром ніхто не стежить», - зазначив він.

У свою чергу Олег Цільвік повідомив, що моніторинг проводився на початку серпня 2018 року на столичних АЗС WOG, ANP, Avantage 7, «БРСМ-Нафта», UPG і KLO.

Дослідження якості зразків бензину і дизельного палива проходило паралельно в двох акредитованих лабораторіях: «Укртатнафти» і «Галнафтогаз». Арбітражні дослідження двох зразків нафтопродуктів проводилися в лабораторії «Інституту нафти і газу» в Кракові (Польща).

За словами Олега Цільвіка, для моніторингу були відібрані АЗС, стосовно яких надходили прохання про перевірку або скарги від споживачів.