Суд вказав, що ці тарифи не є економічно обгрунтованими.

Київ. 25 вересня. УНІАН. Київська міська державна адміністрація (КМДА) подала апеляцію на рішення Окружного суду Києва про скасування розпорядження КМДА від 6 червня 2017 року №668 про підвищення в 1,5-2 рази тарифів на прибирання будинків і прибудинкових територій.

Про це заявив голова Спілки власників житла України (СВЖУ) Олексій Кучеренко на прес-конференції в УНІАН на тему: "КМДА проти киян? Влада столиці оскаржує рішення суду про зниження тарифів через апеляцію".

«Мені здавалось, керівники міста, яких ми з вами обрали, повинні були привести все, що відбувається в цій сфері, у відповідність із нормами законодавства. Замість цього КМДА прийняла рішення, яке я вважаю аморальним, безграмотним і зухвалим. Вони вирішили подати апеляційну скаргу», - сказав Кучеренко.

На його думку, зараз відбувається банальне підвищення тарифів і ніякої модернізації натомість.

«Цей процес і ці рішення мають наслідки для всієї України, для кожного міста, в якому люди, споживачі починають розуміти, що їх обманюють, що їм виставляють незаконні платіжки... Суть позову СВЖУ полягає в тому, що все, що робиться в Києві за останні роки, вийшло за межі правового поля, і будь-яка реформа не буде можливою, якщо не будуть дотримані закони України, тому що тоді перемагає найсильніший", - зазначив Кучеренко.

Він додав, що споживачі повинні показати, що саме вони головні в цьому процесі.

Кучеренко нагадав, що 6 липня 2017 року СВЖУ подала до суду позов про скасування цього розпорядження КМДА і 6 липня 2018 року було винесено відповідне рішення суду.

«Суд зазначає, що протягом розгляду справи відповідач (КМДА - УНІАН) не надав містобудівної та землевпорядної документації на жоден із будинків, у яких затверджено тариф, а було надано паспорти, які не відповідають площі будинків, виготовлені ще за радянських часів... Пояснюю: у кожного нашого будинку має бути два принципових документа - технічний паспорт будинку, де вказані метри квадратні, житлові, нежитлові, й друге - землевпорядна документація на прибудинкову територію. Так ось, суд визначив, що по всіх будинках цієї землевпорядної документації немає. Так виникає питання, а чия ця прибудинкова територія?», - сказав Кучеренко.

Він уточнив, що позиція СВЖУ така: якщо ця ділянка належить місту, тоді споживачі не повинні платити за ділянку, а повинні вимагати перерахунку, що становить приблизно 300-500 тис. грн по кожному будинку.

Також суд вказав, що ці тарифи є економічно необґрунтованими.

Кучеренко повідомив, що СВЖУ звернулась за юридичною допомогою до голови фракції "Батьківщина" в Київській раді Володимира Бондаренка та голови ініціативи Юлії Тимошенко "Центр захисту киян" Віталія Нестора.

Присутній на прес-конференції Бондаренко зазначив, що фракція не може стояти осторонь цих проблем.

"Ця плата стягується з людей несправедливо. Ми вдячні за справедливе рішення. Що повинен робити Віталій Кличко? Я звернувся до нього з проханням, не вести боротьбу з киянами, а навести порядок у прибудинкових територіях", - додав Бондаренко.

Також він уточнив, що потрібно припинити безлад у цьому питанні й уже знати точно, за що потрібно платити, а за що ні.

Як повідомляв УНІАН, 6 червня 2017 року КМДА затвердила нові тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

У поясненні до розпорядження КМДА зазначається, що нові тарифи передбачені для 8327 будинків столиці (житловий фонд Києва загалом нараховує близько 11 тис. багатоповерхових житлових будинків), які обслуговуються 10 суб'єктами господарювання комунальної власності (керуючими компаніями з обслуговування житлового фонду всіх 10 районів столиці) .

Середній розмір тарифу для цих будинків становить 6,43 грн за 1 кв. м із ПДВ.

При цьому заступник голови КМДА Петро Пантелеєв зазначив, що тариф, який з 2010-2011 років був незмінним на рівні 3 грн у середньому за 1 кв. м, зараз змінено на 5,8 грн за 1 кв. м, тобто йдеться фактично про підвищення в 1,5-2 рази.