Студенти створили громадську ініціативу #СТОПРЕЙД та заявляють про готовність боротися за повернення приміщення університету.

Київ. 21 вересня. УНІАН. Відомі українці виступили за повернення приміщення Відкритому міжнародному університету розвитку людини «Україна».

Відповідні заяви на прес-конференції в УНІАН зробили, зокрема, паралімпієць, майстер спорту України Олександр Корнійко; громадська діячка, Міс Україна – 1995, директор Вишгородського історико-культурного заповідника, доцент університету «Україна» Влада Литовченко; телеведуча, громадська діячка, учасниця проекту «Жінка-берегиня», випускниця університету «Україна» Уляна Пчолкіна; кіноакторка, співведуча програми «Сніданок 1+1», викладач кафедри журналістики університету «Україна» Ганна Левченко.

«Ті події, які відбулися в університеті, не вкладаються в рамки жодного закону, жодного розуміння. Як таке може відбуватися у 2018 році? Просто серед білого дня рейдерське захоплення будівлі», - зазначила Пчолкіна.

Вона наголосила, що на сьогодні в жодному іншому університеті не створено таких умов для інклюзивного навчання, як в «Україні». «20 років роботи Петра Таланчука, команди, яка з ним працює, над тим, щоб кожна людина почувала себе в університеті абсолютно вільно, спокійно, комфортно. Тепер, без першого корпусу, я взагалі не уявляю, як може відбуватися якісно навчальний процес для людей, які є маломобільними, які потребують пристосувань, які є в університеті «Україні», - підкреслила Пчолкіна, яка сама пересувається в інвалідному візку через отриману 13 років тому травму.

«Замість того, щоб держава створювала навчальні заклади, які є інклюзивними, ми на сьогодні бачимо, що в нас забирають останнє, що було створено не державою, а людьми, щоб люди отримували вищу освіту. Чому ми зараз, у 2018 році, прямуючи до Євросоюзу, до НАТО, бачимо такі ситуації, які є абсолютно ненормальними в цивілізованому світі?» - зазначила вона.

Корнійко та Литовченко наголосили, що університет має працювати та надавати освіту людям з особливими потребами.

Корнійко підкреслив, що цей навчальний заклад дозволяє також розширювати коло спілкування людей з обмеженими можливостями, що також дуже важливо для них. «Ми б не познайомились так, порізно, не зустрілись би. А такі заклади нас об’єднують - ми, будучи з різних регіонів, знаємо один одного, спілкуємось, ростемо», - сказав він.

Студентка університету «Україна» Мирослава Вовкотруб повідомила про створення громадської ініціативи #СТОПРЕЙД.

«СТОПРЕЙД» – це вимушена студентська ініціатива, реакція молоді на свавілля бандитів та бездіяльність влади. Ми маємо план, за яким рухаємось до головної нашої мети – показати суспільству, що люди мають боротися за свої права, суспільство має зупиняти беззаконня і бездіяльність влади. «Україна» – це єдиний в нашій Україні університет, який спеціально пристосований для людей з інвалідністю. Тисячі студентів зараз відчувають відсутність першого корпусу. Ми не сприймаємо запевнення в тому, що ця ситуація може вирішитися сама собою», - зазначила Вовкотруб, яка є співкоординатором ініціативи.

За її словами, студенти вже два тижні поширюють інформацію про захоплення корпусу університету та готові до активних дій, щоб повернути приміщення університету та відновити нормальні умови навчання.

«Ми надсилаємо інформацію всім депутатам, поширюємо в усіх соціальних мережах, надаємо матеріали про теперішню ситуацію в університеті «Україна». Сьогодні такий зухвалий напад був здійснений на наш університет, а завтра - може бути здійснений на будь-який інший. Хештег «Революція на граніті» - також не випадковий, це крайній крок, план «Б» для молоді, яка все ж таки хоче відстояти своє право на навчання. Як відомо, студенти завжди були рушійною силою всього – згадати Майдан, і самий початок, коли Україна ставала незалежною. У нас є чіткі цілі, чіткі плани – ми хочемо повернути наш дім – наш університет «Україна». І ми раді допомозі будь-яких людей», - заявила вона та закликала всіх небайдужих підтримати ініціативу.

Президент університету «Україна», перший міністр освіти незалежної України Петро Таланчук у своєму виступі висловив надію, що через суд вдасться повернути приміщення навчального закладу. За його словами, законність документів, на підставі яких заблоковано доступ до корпусу університету, встановлюється в судових інстанціях.

«Матеріали передано у Верховний суд, і ми чекаємо рішення. Воно повинно бути десь у вересні чи на початку жовтня. Остаточно цей суд скаже, законно чи незаконно продано приміщення. Але якби законно, то господар входить в свою власність через двері, а не привозить 4 автобуси тітушок», - заявив Таланчук.

За його словами, 7 серпня корпус був «за рейдерськими законами» захоплений і заблокований. «Але ця блокада не завадила нам зробити набір студентів, і він краще, ніж минулого року», - додав президент навчального закладу.

Як відомо, Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» 7 серпня заявив про рейдерське захоплення приміщень навчального закладу. Відповідну інформацію було розміщено на сторінці університету у Facebook.

Фото з прес-конференції:  https://photo.unian.net/ukr/themes/81913